Rennende øyne

Veterinæren svarer::

Hvis hesten din kun har dette problemet om sommeren, er det trolig fordi fluer og andre insekter irriterer hesten øyne. Hvis en hest får rennende øyne uten at det er årstidsavhengig, kan det ha flere andre årsaker. Det kan for eksempel skyldes tette eller innsnevrede tårekanaler eller en skade på øyet. 

Årsak

Det er svært vanlig at hester blir sjenert av fluer og andre insekter om sommeren, og at det gir øyeirritasjoner. Det kommer av at insektene setter seg rundt hestens øyne for å meske seg med tårevæske, og på den måten irriterer de øyet. Andre årsaker kan være at hesten har fått noe skitt i øyet som irriterer, eller at hesten har fått en skade på hornhinnen. Innsnevrede eller tette tårekanaler kan også gi rennende øyne. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Hester med kraftig pannelugg er ofte bedre beskyttet mot irriterende insekter. Hvis hesten din ikke har så kraftig pannelugg, kan du gi den fluebeskyttelse i form av et pannebånd med fluestrimler, fluehette eller fluemaske. Hvis du varsomt tørker hesten øye med en vattdott, dyppet i rent (helst kokt og avkjølt) vann, kan du lindre irritasjonen. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlege hvis du mistenker at hesten har en skade på øyet, hvis øyet er hovent eller hvis hesten har smerter og kniper øyet. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer