Vår nettside bruker cookies

Øyebetennelse

Hesten min har fått betennelse i høyre øye og er blitt behandlet. Dyrlegen sa at betennelsen kunne komme tilbake, selv etter behandling. Stemmer det, og hvorfor er det i så fall sånn?

Veterinæren svarer::

Hvis hesten har hatt en alvorlig øyebetennelse, er det risiko for at den kan komme tilbake, akkurat som dyrlegen din har sagt. Hvis øyebetennelsen skyldes at hesten har fått en rift i øyet, så det er blitt et sår på hornhinnen, er det som regel lavere risiko for tilbakefall. Når riften er fullstendig helbredet, er den sjelden et tilbakevendende problem. Ved en alminnelig øyebetennelse uten kjent årsak, er det større risiko for tilbakefall. Enkelte øyebetennelser har det vi kaller en autoimmun årsak, altså at immunforsvaret angriper kroppens eget vev – i dette tilfellet øyet – og i slike situasjoner ser man nesten alltid tilbakefall.

Symptom

Øyet blir rødt og irritert, og det kan bli rennende, noen ganger med puss. Ofte vil hesten stå og blunke eller lukke det betente øyet helt. Hvis hesten har fått et sår på hornhinnen, kan man noen ganger se er gråaktig hinne over øyet. Ved svært alvorlige betennelser trekker pupillen seg sammen og blir svært liten.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis hesten lukker øyet eller kniper det sammen, skal du alltid tilkalle dyrlege for å finne ut om det er en alvorlig skade på øyet. Ved mistanke eller visshet om at det er sår på hornhinnen, skal du også tilkalle dyrlege for å sikre at hesten raskt blir medisinsk behandlet. Det viktigste for å unngå tilbakefall, er å sørge for at den bakenforliggende årsaken til øyebetennelsen blir behandlet.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert