Angst

Jeg har en varmblodshoppe som plutselig er blitt redd for alt mulig. Hun farer sammen for ingenting, og det har hun aldri gjort før. Jeg har hatt henne i tre år, og dette startet for en måned siden.

Veterinæren svarer::

Jeg synes du skal starte med å avklare om hestens angst stammer fra en sykdom eller skade, siden den har oppstått plutselig. Det kan for eksempel handle om at hesten har fått problemer med synet eller at den har det vondt.

Årsak

Hester er, akkurat som oss mennesker, redde for mye. Det er svært individuelt hva den enkelte hest kan være redd for. Når man plutselig ser økt angst, kan det være tegn på at det har skjedd noe som har skremt hesten og ødelagt selvtilliten dens, men det kan også være snakk om en skade eller sykdom. Andre årsaker kan være fôrsammensetningen eller en plutselig endring av fôret som gir hesten altfor mye energi og gjør den «overfølsom». Andre store endringer i hestens hverdag kan også være årsaken til at den utvikler angst. Hvis hestens angst ikke skyldes noen av disse tingene, men der angsten likevel påvirker både din og hestens sikkerhet, bør du prøve å lette problemet med trening.

Hva kan jeg gjøre selv?

Første skritt er å undersøke hva som forårsaker angsten. Hvis dyrlegen har utelukket at hesten er syk eller skadet, anbefaler jeg at du får hjelp til å komme videre. Ta kontakt med en trener eller annen kyndig person som har erfaring med å håndtere redde hester.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Ved markant og plutselig oppstått angst som det ikke finnes noen umiddelbar årsak til, anbefaler jeg alltid at man får dyrlegen til å undersøke hesten før du går videre.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer