Hesteinfluensa

Hvordan kan man beskytte hesten sin mot hesteinfluensa?

Veterinæren svarer:

Hester som ikke er vaksinert mot hesteinfluensa har både større risiko for å bli smittet og større risiko for å få komplikasjoner i forbindelse med sykdommen. Uvaksinerte hester har som regel også en lengre og mer komplisert sykdomsperiode. For å senke risikoen for at hesten din blir alvorlig syk, og for å unngå at den sprer smitten til andre, bør du vaksinere hesten din mot influensa.

Symptom

De vanligste symptomene på hesteinfluensa er høy feber, rennende nese og hoste. Sykdommen kommer ofte svært raskt. En vaksinert hest kan også få sykdommen, men forløpet blir som regel mildere. Uvaksinerte hester får, i tillegg til en lengre sykdomsperiode, også oftere følgesykdommer som lungebetennelse og hjertemuskelinflammasjon.

Årsak

Hesteinfluensa skyldes, akkurat som navnet tilsier, influensavirus. Sykdommen er svært smittsom, og smitten spres raskt. Smitten spres først og fremst når syke hester hoster, men kan også smitte via utstyr og stallinnredning. Mennesker kan også overføre smittestoff fra en syk til en frisk hest.

Hva kan jeg gjøre selv?

Forebyggende: Det aller beste er å sørge for at hesten er vaksinert. Selv om vaksinasjon ikke er en garanti mot smitte, blir sykdomsperioden mye mildere, i tillegg til at hesten ikke er like smittsom.

Ved smitte: Syke hester skal straks isoleres, for å kraftig redusere risikoen for smittespredning. Det anbefales at stallen isoleres i minst 10 døgn etter at du oppdager feber hos én eller flere hester i stallen. På Dansk Ride Forbunds hjemmeside kan du lese mer om smittsomme sykdommer og hvordan de skal håndteres. Sørg for at hesten ikke arbeider frem til den er helt frisk. Hvis hesten ikke får lov til å komme helt til hektene, er det risiko for følgesykdommer, som for eksempel COPD.

Etter smitte: Gjør grundig rent i stallen. Vask også klær og utstyr.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Dyrlege skal alltid tilkalles ved mistanke om hesteinfluensa. Dyrlegen undersøker hesten og tar en svaberprøve fra nesehulen for å stille diagnosen. Ved milde tilfeller er det ikke alltid nødvendig med behandling, og du kan nøye deg med å la syke hester hvile. Det er svært viktig at hestene får godt tid til å komme seg igjen etter sykdommen. Regn med minst én måned. Noen ganger er det nødvendig med støttebehandling. Ta hestens temperatur regelmessig, og hold øye med hestens/hestenes symptomer. 

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?