Mugg

Hesten min har fått mugg. Er det noe jeg selv kan behandle?

Veterinæren svarer:

Det er mye du kan gjøre, både for å behandle og forebygge mugg. Jeg nevner noen av dem nedenfor her. Likevel er det viktig å kontakte dyrlege dersom tilstanden ikke blir bedre eller forsvinne forholdsvis raskt. Det er mye du kan gjøre, både for å behandle og forebygge mugg. Jeg nevner noen av dem nedenfor her. Likevel er det viktig å kontakte dyrlege dersom tilstanden ikke blir bedre eller forsvinne forholdsvis raskt.

Symptom

De mest vanlige symptomene ved mugg er at hesten får sårskorper i kodeleddene. Andre symptomer på mugg kan være varme, hevelse, ømhet og rødme. En hest med alvorlig mugganfall kan bli halt.

Årsak

Mugg er en hudinfeksjon i hestens kodeledd. Her er huden tynn, og derfor ekstra følsom. Når hesten for eksempel går i gjørmete innhegninger, blir huden fuktig. Dermed kan en eventuell bakterieinfeksjon få så gode betingelser at det dannes sår og sårskorper i huden. Det er derfor svært vanlig at hesten får mugg i regnrike perioder, når områdene de går på blir gjørmete. Hester med hvite koder har større risiko for å få mugg enn hester med mørke koder.

Hva kan jeg gjøre selv?

I enkelte tilfeller kan du selv behandle mugg, og du kan også gjøre mye for å forebygge det.

Behandling du selv kan gjøre: Vask kodene med en antiseptisk sjampo, for eksempel klorhexidinsjampo. Tørk bena grundig og smør med en mykgjørende salve. Start med å rense/vaske stedet, og sørg for å mykne opp sårskorpene så de faller av. Dermed kommer du til og kan vaske der bakteriene sitter, nettopp der sårskorpene var før. Det viktigste er å tørke området grundig når du har vasket det, og å smøre med mykgjørende salve. 

Forebyggende handlinger: Hold hesten din ren, og sjekk daglig både hest og innhegning. Det er viktig å passe på at hestens kodeledd alltid er rene og tørre, men det er like viktig å sørge for en ren og tørr boks. Skyll gjørmete ben og tørk grundig etterpå. Alternativ kan du la hestens ben tørke, før du børster bort den inntørkede gjørmen. Rens også børstene jevnlig. Rydd boksen med jevne mellomrom. Hold øye med innhegningene dyrene går i, og prøv å holde dem så gjørmefrie som mulig

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis du ikke forholdsvis raskt får bukt med hestens mugg, anbefaler jeg at du går til dyrlege. Dyrlegen kan starte en mer dyptvirkende behandling, for eksempel med antibiotika. Hvis hesten går rundt med mugg i lang tid, kan det utvikle seg lymfangitt, altså en betennelse i lymfesystemet i bena.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?