Vår nettside bruker cookies

Hovbyll

Hesten min halter på det ene bakbenet. Stallkameraten min mener den har hovbyll. Hvordan finner jeg ut om det er hovbyll som gjør at hesten min halter?

Veterinæren svarer::

Det kan være mange årsaker til at hesten din halter, blant annet hovbyll, som du nevner. Ofte er det ikke mulig å se hovbyllen med det blotte øye, og det kan være vanskelig å finne den de første dagene. Dyrlegen eller hovslageren kan hjelpe deg med å slå fast om det er en hovbyll eller ikke. Hvis det er noe annet som forårsaker haltheten, er det viktig at du får dyrlegen til å undersøke hva problemet er.

Symptom

Et vanlig symptom på hovbyll er plutselig og voldsom halthet. Hoven blir ofte varm, og hesten kan få hevelser i fordypningen mellom rumpeballene og noen ganger også helt opp over koden. Man kan ofte kjenne en kraftig puls i arteriene til hovene. Det er ikke nødvendigvis noen ytre tegn på skade, og det kan være skikkelig vanskelig å finne en hovbyll selv.

Årsak

Hovbyller kommer som regel av at hesten har trådt på noe skarpt, så det har oppstått en infeksjon i hovens lærhud. Det er flere andre årsaker til hovbyller, som inntråkket spiker og andre hovskader.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis du – som i tilfellet med din egen hest – mistenker hovbyll, er det viktig å sette hesten i boks til dyrlegen eller hovslageren kan komme. Vær oppmerksom på hestens allmenntilstand.

For å forebygge at hesten din får hovbyller, er det viktig å undersøke underlaget på treningsbaner, i stallen og hestehagene. Unngå skarpe steiner, is og lignende, og unngå å trene på dårlig underlag. Legg såler på hester som har følsomme hover, og slipp ikke hester på gress hvis de nettopp er hovskåret uten å ha blitt skodd.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis haltheten ikke skyldes en hovbyll, skal du be dyrlegen finne årsaken til at hesten din er blitt halt. Hvis hesten blir dårligere, eller hvis hovbyllen ikke blir borte i løpet av 3-4 dager, skal du få dyrlegen til å undersøke hesten igjen.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert