Eikenøttforgiftning

Er eikenøtter giftige for hester? Hva skal jeg gjøre når jeg har eiketrær i eller i nærheten av innhegningen?

Veterinæren svarer::

Ja, eikenøtter giftige for hester. Det hender at hester blir forgiftet av eikenøtter, og hvis den har spist store mengder eikenøtter kan den i verste fall dø av det. Spesielt unge, nysgjerrige hester kan spise eikenøtter, og noen hester synes til og med de er så gode at de spiser mange hvis man ikke får satt en stopper for det. Eikebladene er for øvrig også giftige. Problemet kan løses ved å gjerde inn eiketrær som står i innhegningen, eller ved aktivt å samle opp nedfalte eikenøtter hvis det er mange.

Symptom

Det tidligste symptomet på eikenøttforgiftning er som regel at hesten blir trøtt og mister appetitten. Det følges så av forstoppelse og/eller tjærelignende diaré, som også kan være blodig. Her er det snakk om hester som har fått i seg store mengder eikenøtter. Hvis hesten kun har spist noen få eikenøtter, trenger den ikke å få noen av disse symptomene, eller eventuelt bare litt mageknip.

Årsak

Eikenøtter inneholder store mengder garvesyre. Garvesyre etser hestens mage og omdannes til giftstoffet pyrogallol, som kan gi tarmblødning, nyresvikt og leverskader.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hold alltid godt øye med innhegningene. Undersøk om det vokser eiketrær i eller i nærheten av de innhegningene hestene går i. Det aller beste er å gjerde inn eventuelle eiketrær i innhegningene, for å unngå at hestene får tilgang til eikenøtter og eikeblader. Man kan også samle opp eikenøtter som faller på bakken, men det er et omfattende arbeid som krever regelmessig innsats. En radikal løsning er å felle treet/trærne.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlege omgående dersom hesten din viser noen av de nevnte symptomene.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer