Seneskade

Hva skal jeg passe spesielt på mens hesten kommer seg etter en seneskade?

Veterinæren svarer::

Det absolutt viktigste er å la tilfriskningen ta den tiden den tar. Seneskader blir svært langsomt bedre, og de har en tendens til å komme tilbake hvis hesten først har vært rammet en gang. Jo mer tålmodig du er i tilfriskningsperioden, jo bedre er det. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Forebyggende: Sørg for alltid å varme opp hesten grundig. Lag et treningsprogram der vanskelighetsgraden gradvis økes. Her er det en god idé å sette sammen programmet sammen med en trener eller en annen rutinert hesteekspert. På den måten kan man sakte, men sikkert trene opp hesten uten overbelastning og risiko for seneskader. Husk også å legge inn pauser i programmet.

Hvis hesten allerede har fått en seneskade, er første trinn å kjøle ned skaden. De første døgnene etter skaden skal du avkjøle benet ca. 4 ganger i døgnet med en kjølebandasje. Legg støttebandasje på benet og la hesten hvile til den er blitt undersøkt av dyrlege.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlege så fort som mulig hvis du mistenker seneskade, så hesten raskt kan få den rette behandlingen. Ved alvorlige seneskader kan det være nødvendig med en gipsbandasje eller en annen spesialbandasje. Man gir som regel betennelsesdempende medisin for å fjerne hevelsen og gi smertelindring. Det gir bedre forutsetninger for at skaden blir bra igjen. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer