Sår på hornhinnen

Hunden min begynte plutselig å knipe igjen det ene øyet. Det virker som om hun har vondt, og det ser ut som en rift på den ene hornhinnen. Hva bør jeg gjøre?

Veterinæren svarer::

Når hunden kniper øyet sammen og viser tegn på smerter, er det akutt. Da bør du rdra til dyrlegen og få det undersøkt. Er det et sår på hornhinnen kan tilstanden forverre seg, og i aller verste fall kan hunden bli blind. Men det kan være andre grunner til at den kniper igjen øyet.

Symptom

Foruten at hunden kniper igjen øyet, kan det også væske mer enn normalt. Hunden kan også forsøke å gni seg i øynene med potene.

Årsak

Hornhinnesår kan skyldes et ytre traume, for eksempel at hunden har fått noe i øyet, eller har blitt klort av en katt eller lignende. Det kan også skyldes en alvorlig bakterieinfeksjon eller at hunden har en hornhinnedefekt. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Sørg for at hunden ikke klør seg i øyet. Det er enklest å sette på en skjerm. Ta den med til dyrlege så raskt som mulig. Du kan forsøke å skylle øyet selv, hvis du ser et fremmedlegeme. Skyll med en saltvannsoppløsning, eller kokt, kaldt vann. Ikke ta på selve øyet eller rundt det, da dette kan forverre situasjonen.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hornhinnesår eller mistanke om dette skal alltid undersøkes av dyrlegen. Særlig hvis hunden viser tegn til smerter eller kniper øyet igjen. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer