Tannstein

Jeg har en liten hund som har svært dårlig ånde og litt brunt belegg på tennene. Er dette tannstein, og hvordan får jeg det vekk?

Veterinæren svarer::

Det høres ut som tannstein. Du bør dra til dyrlegen så tennene kan bli undersøkt og eventuelt behandlet der. 

Symptom

Det vanligste symptomet på tannstein er dårlig ånde og belegg på tennene slik du beskriver. Fargen på belegget kan variere fra lysegult til brukt. Den enkleste måten å oppdage tannstein på er å undersøke hundens tenner regelmessig. 

Årsak

Tannstein forårsakes av bakteriebelegg (plakk) i munnen. Plakk består av matrester og bakterier, og hvis det ikke fjernes blir det harde belegg av tannstein. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Tannstein unngås best ved å regelmessig børste hundens tenner. Belegget av plakk fjernes greit med tannpuss, mens tannstein må fjernes hos dyrlegen under full bedøvelse. Dyrlegen gir hunden en grundig tannrens som fjerner både plakk og tannstein, og tennene blir også sjekket for andre problemer. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen for å få tennene undersøkt hvis hunden har dårlig ånde eller belegg på tennene. Tannstein er et av de vanligste tannproblemene hos hunder, men hvis tannstein ikke fjernes i tide, kan det utvikle seg tannkjøttbetennelse, som igjen kan bli periodontitt som gjør at tennene kan løsne og falle ut. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer