Oppkast

Hunden min har kastet opp flere ganger i dag. Han virker ellers frisk,  men bør jeg ta han med til dyrlege?

Veterinæren svarer:

Det kan vær mange grunner til at hunder kaster opp. Prøv å finn ut om han har spist noe som han ikke tåler Er den frisk eller, begynn med å faste hunden i seks timer så magen får hvile litt, men sørg for at han drikke vann. Så kan du gi litt skånekost med kokt ris, og kokt kylling eller fisk i noen dager. Hvis hunden blir bedre av det kan du gå over til vanlig mat. Blir den ikke bedre, ta den med til dyrlegen.

Årsak

Oppkast kan skyldes mange ting. Hunden kan ha slukt et fremmedlegeme som blir liggende i magesekken. Magekatarr, lever- og nyresykdommer kan også gi oppkaster. Hos eldre hunder kan man sjekke om det er en svulst i bukhulen. Andre årsaker kan være fôrallergi, magesår, virusinfeksjoner eller bukspyttkjertelbetennelse.

Hva kan jeg gjøre selv?

Start med å faste i seks timer, men gi vann. Noen ganger drikker hunden for mye vann, så pass på dette. Når hunden ikke kaster opp mer, gi skånekost med kokte poteter eller kokt ris sammen med kokt hvit fisk eller kokt kylling. Start med små porsjoner ofte. Kaster den opp fortsatt, kontakt dyrlege. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis hundens allmenntilstand blir dårligere, med sløvhet, trøtthet eller feber, eller hvis du mistenker fremmedlegeme, kontakt dyrlege. Også hvis det er blod i oppkastet eller den bare kaster opp vann. 

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

1 av 1 likte 5 i rangeringer

1 av 1 likte 5 i rangeringer