Pusteproblemer – omvendt nysing (reversed sneezing)

Min australske terrier på 2 år trekker luft på en merkelig måte, det er akkurat som om hun hyperventilerer. Hun trekker luft gjennom neseborene og grynter litt som en gris. Hva kan dette være?

Veterinæren svarer::

De symptomene du beskriver kan høres ut som nesemidd. Ta hunden med til dyrlegen som den kan bli undersøkt. Dyrlegen kan utelukke andre mulige årsaker til symptomene, for eksempel en øvre luftveisinfeksjon. Nesemidd kan smitte til andre hunder, og ev. rev, men ikke mennesker, katter eller andre dyr. 

Symptom

Det vanligste symptomet er at hunden trekker luft på en rar måte som du beskriver. De får det man kaller omvendt nysing. Hunden står ofte med hodet framover og trekker luft inn gjennom neseborene. Nesemidd kan gå utover hundens luktesans. 

Årsak

Nesemidd er små hvitgule 1-1,5 mm lange midd som finnes i hundens nesehule og bihuler. Man vet ikke helt hvordan det smitter, men mest sannsynlig smitter det gjennom nesekontakt. Nesemidd er mer utbredt i Sverige enn i Norge og Danmark, men finnes i alle de nordiske landene. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Nesemidd gir samme symptomer som hals- og luftveisinfeksjoner, så det er viktig å undersøke hunden for å utelukke eventuelle andre sykdommer. Nesemidd er svært små, så derfor er de vanskelig å påvise. Det kan påvises ved rhinoskopi som er kikkertundesøkelse av nesehulen, under full bedøvelse. Skylling med saltvann som senere undersøkes i mikroskop kan også lokalisere midden. Hvis du har flere hunder i samme husholdning, bør alle hunder behandles for å minske risikoen for tilbakefall.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer