Porta cava shunt (PSS) / levershunt

Tok en blodprøve av hunden min, og det viste seg at den har høye leververdier og for mye gallesyre. Hva kan dette skyldes, og er det farlig?

Veterinæren svarer:

Forhøyet nivå av gallesyre kan enten skyldes betennelse i galleveiene, eller at hunden har en karmisdannelse på levereven  - en såkalt Porta Cava Shunt (PSS). For å finne en presis diagnose må man ta en leverbiopsi, og man må nok også ta en ultralyd av leveren. Du bør kontakte dyrlegen igjen og ta blodprøver en gang til, når hunden ikke har fastet i 12 timer. Hvis hunden har forhøyede leververdier uten symptomer på sykdom bør prøvene alltid tas på nytt. 

Symptom

Økte tørste, manglede appetitt, oppkast og sløvhet er symptomer på leversykdom. 

Årsak

Det kan være mange årsaker til forhøyede leververdier. Det kan være en betennelsestilstand, eller det kan skyldes svulster eller kronisk, alvorlig leversykdom som skrumplever. Levershunt gir også høyere verdier. En del andre sykdommer og problemer kan gi forhøyede leververdier som blir normale igjen når det grunnleggende problemet er behandlet. Dette gjelder blant annet cushings syndrom. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Leversykdommer behandles som regel med en spesialtilpasset diett, samt ulike tilskudd for nedsatt leverfunksjon. Noen ganger opererer man for levershunt. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen om du mistenker leversykdom. Operasjon av levershunt er komplisert. Man legger en metallring rundt blodkaret, som gradvis skal snøres sammen. Det skal få symptomene til å forsvinne. Før og etter operasjon får hunden medisin som demper symptomene. 

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?