Portosystemisk shunt (PSS) / levershunt

Tok en blodprøve av hunden min, og det viste seg at den har høye leververdier og for mye gallesyre. Hva kan dette skyldes, og er det farlig?

Veterinæren svarer:

Forhøyet nivå av gallesyre kan oppstå ved sykdom i lever, galle, galleganger, ved karmisdannelse i leveren, en såkalt portosystemsik shunt (PSS), eller ved bruk av enkelte medisiner.

For å finne en diagnose vil veterinæren også se på andre parametere i blodprøvene for å utelukke andre årsaker til økningen.

Ved mistanke om PSS vil veterinæren utføre en gallesyre- stimulasjonstest. Denne testen gir veterinæren informasjon om hvor god leveren er til å filtrere ut gallesyrene, ettersom denne evnen er redusert hos hunder med PSS. Veterinæren vil også kunne utføre andre undersøkelser som ultralyd og CT.

Symptom

PSS er en medfødt sykdom som kan gi nedsatt vekst og nedsatt muskel dannelse. Unormal oppførsel som desorientering, hodepressing og anfall er vanlige tegn. Mindre vanlige symptomer kan være økt drikking/tissing, oppkast og diare.

 

Årsak

Portosystemisk shunt er en medfødt lidelse der blodåren som normalt frakter blodet fra mage, tarmer, bukspyttkjertelen og milten til leveren ikke utvikler seg normalt. Dette gjør at blodet tar en snarvei utenom leveren.

Leveren vil normalt rense blodet for avfallsstoffer før blodet går ut i kroppen. Ved levershunt vil ikke leveren klare å gjøre denne jobben fullstendig og avfallsstoffer vil derfor slippe fri i sirkulasjonen og kan påvirke hjernen og gi desorientering og anfall.

Hva kan jeg gjøre selv?

Dersom din hund har en levershunt er det viktig at du følger veterinærens anbefalinger med tanke på tilpasset fôr og tilskudd. Det er også viktig å følge utredningen slik at man kan finne ut av hva din hund lider av. Det finnes to ulike typer av PSS der den ene normalt kan opereres.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt veterinær om du mistenker leversykdom eller dersom hunden din ikke vokser som den skal. Dersom hunden viser nevrologiske symptomer eller virker desorientert skal du oppsøke veterinær med det samme.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?