Vår nettside bruker cookies

Spondylose – stivhet i ryggen

Hunden min virker litt stiv og har problemer med å sette seg ned. Hva kan dette skyldes? Bør jeg ta henne med til dyrlegen?

Veterinæren svarer::

Det kan virke som hunden din har problemer med ryggen. Det kan dreise seg om det såkalte L7-S1-syndromet, spondylose eller hofteleddsproblemer. For å stille riktig diagnose må man ta røntgenbilder av ryggen.

Symptom

De vanligste symptomene er halthet, stivhet og problemer med å bevege seg. For eksempel vansker med å sette seg ned som du beskriver. 

Årsak

Spondylose forårsakes av økt ustabilitet mellom ryggvirvlene, som betyr at det lages «broer» av knokkelvev mellom dem. Ryggvirvlene vokser så sammen, slik at ryggsøylen stivner til. Det er ofte brystryggsøylen, lenderyggen og overgangen mellom lend og kryss som rammes.

Det er andre tilstander i ryggens om kan gi smerter og lignende symptomer som ved spondylose. For eksempel skiveprolaps eller L7-S1-syndrom (L7-S1 er betegnelsen for den siste lendevirvelen og korsbenet), og lidelsen kalles også cauda equina. For å finne riktig diagnose må ryggen røntges. Alle hunder kan rammes av spondylose, men det forekommer oftere hos store raser. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis hunden virker å ha vondt i ryggen, er det viktig å gå til dyrlegen for å finne riktig diagnose og behandling.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Lotta Bjurström

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert