Navlebrokk hos hund

Hvor alvorlig er medfødt navlebrokk hos hund? Bør man operere?

Veterinæren svarer::

Navlebrokk forekommer innimellom hos hunder. Det er en utposning som stikker ut fra bukhulen, og hvis utposningen er liten, er den som regel bare en skjønnhetsfeil. I noen tilfeller kan utposningen være litt større, og den kan medføre en viss risiko. I disse tilfellene er det som regel snakk om at det er et hull i bukveggen.

I de fleste tilfeller av brokk er det bare litt fettvev som poser ut. Men i mer alvorlige tilfeller, kan en del av tarmen trenge ut og bli fastklemt i hullet som kalles for brokkporten. Det kan medføre at det blir koldbrann i tarmen, som er en livstruende og akutt situasjon. En større brokk bør derfor alltid opereres. 

Symptom

I stedet for et merke ved navlen, er det en myk utposning ved navlebrokk. I mange tilfeller kan denne trykkes inn.

Årsak

Navlebrokk skyldes en manglende sammenvoksning av bukveggen i området rundt navlen. Brokket kan være svært lite, og kun omfatte en liten del med fettvev fra bukhinnnee. Navlebrokk er mer vanlig hos noen raser, og det er arvelig.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis en navlebrokk blivr større og hardere, er det risiko for at det er en del av tarmen som har trengt ut gjennom brokkporten. Det øker risikoen for at tarmen kan bliv ødelagt, og hvis det skjer må hunden akutt opereres. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer