Vår nettside bruker cookies

Blodmangel hos hund

Hvordan kan man vite om hunden lider av blodmangel? Kan man forebygge det med fôr som inneholder jern?

Veterinæren svarer::

Blodmangel (også kalt anemi) hos hund skyldes ikke jernmangel som det ofte gjør hos mennesker. Blodmangel er ikke en diagnose i seg selv, men et symptom på andre sykdommer. Derfor kreves mer enn en vanlig blodprøve for å stille en diagnose. Man må ta utvidede blodprøver og også ta røntgen av ulike organer for å finne den egentlige årsaken til anemi.

Symptom

Blodmangel er altså et symptom i seg selv, og kan forårsake mange diagnoser/sykdommer. Ved anemi blir hundens slimhinner bleke, og den kan vise svakhet og trøtthet, besvime, ha høy puls og åndedrag, samt nedsatt appetitt.

Årsak

Mangel på røde blodlegemer kan altså forårsakes av flere sykdommer, og behandlingen avhenger derfor av den bakenforliggende årsaken. Det kan for eksemel være en autoimmun sykdom (defekt i immunforsvaret), for eksempel autoimmun hemolytisk anemi, der kroppen angriper sine egne celler.

Ved kreftsykdommer som leukemi, lymfosakrom og myelomatose, kan det også oppstå anemi. Blodmangel sees også sent i forløpet ved nyre- og leversykdommer. Løkforgiftning kan også være årsak til anemi.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis hunden din har bleke slimhinner, er veldig trøtt eller har andre symptomer på blodmangel.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert