Epilepsi og krampeanfall

Hunden min har hatt noen krampeanfall i det siste. Hun får kramper i bena, og så besvimer hun i rundt et minutt. Etter anfallet virker hun litt forvirret. Kan det være epilepsi?

Veterinæren svarer::

Det høres ut som epileptiske anfall. Det er ikke ensbetydende med at den har epilepsi, for krampene kan ha hatt flere forskjellige årsaker. Hvis det kommer flere anfall, bør du får en time hos dyrlegen. 

Symptom

Vanlige symptomer er kramper og risting, stivhet, atferdsendringer før og etter anfallet – hunden kan bli urolig eller aggressiv for eksempel. Det er også vanlig at hunden sikler og tisser eller har avføring under anfallet.

Årsak

Kramper kan oppstå av flere grunner. Det kan skyldes en hjertefeil der hjertet slår uregelmessig, og hjernen får ujevne signaler. Den del alvorlige lever- og nyreskader kan gi kramper. Hjernehinnebetennelse og hjernebetennelse samt andre hjerneskader (for eks. som følge av en ulykke) kan gi kramper. Vannhode er en medfødt defekt som også kan gi kramper. Hvis man ikke finner årsaken til krampene stilles diagnosen idiopatisk epilepsi (idiopatisk betyr en sykdom som ikke har en påvist årsak). 

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis hunden har epilepsi, behandler man som regel med medisin. I en del tilfeller blir hunden helt symptomfri, mens i andre tilfeller blir anfallene færre og ikke så langvarige. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis hunden får gjentatte anfall, bør man kontakte dyrlege. Det beste er at den blir undersøkt av en spesialist i nevrologi.  Hvis anfallene varer lenger enn 5-10 minutter, eller kommer så hyppig at hunden ikke rekker å bli seg selv i mellom, kan det være livstruende. Derfor er det viktig å ha en løpende dialog med veterinær. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer