Epilepsi og krampeanfall

Hunden min har hatt noen krampeanfall i det siste. Hun får kramper i bena, og så besvimer hun i rundt et minutt. Etter anfallet virker hun litt forvirret. Kan det være epilepsi?

Veterinæren svarer:

Det høres ut som epileptiske anfall. Det er ikke ensbetydende med at hun har epilepsi, for krampene kan ha hatt flere forskjellige årsaker. Du bør ta med hunden til veterinær for en utredning. Hvis det kommer flere anfall, bør du reise til klinikken med en gang.

Symptom

Vanlige symptomer på epilepsi er kramper og risting, stivhet, atferdsendringer før og etter anfallet – hunden kan for eksempel bli urolig eller aggressiv. Det er også vanlig at hunden sikler og tisser eller har avføring under anfallet.

Årsak

Kramper kan oppstå ved flere ulike tilstander. De kan blant annet oppstå ved hjertefeil der hjertet slår uregelmessig og hjernen derfor får for lite oksygen.

For lave blodsukkerverdier og ved opphopning av avfallsstoffer i blodet på grunn av alvorlige lever- eller nyreskader er andre eksempler.

Hjernehinnebetennelse og hjernehinnebetennelse samt andre hjerneskader (for eksempel som følge av en ulykke, blødninger eller tumorer) kan også gi kramper.

Vannhode er en medfødt defekt som også kan føre til kramper.

Dersom man har utelukket alle fysiske årsaker til krampeanfallene stilles diagnosen idiopatisk epilepsi (idiopatisk betyr en sykdom som ikke har en påvist årsak). 

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis hunden har epilepsi, kan den behandles med legemidler som senker krampeterskelen og derfor hindrer at hunden får disse anfallene eller senker frekvensen av disse. I en del tilfeller blir hunden helt symptomfri, mens i andre tilfeller blir anfallene færre og ikke så langvarige. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis hunden får anfall, bør du kontakte veterinær så fort som mulig. Det kan være mange ulike årsaker til slike anfall og noen kan kreve rask behandling. Veterinæren vil utføre en nevrologisk undersøkelse for å vurdere ulike nervebaner og ta blodprøver for å utelukke systemiske sykdommer. Hvis anfallene varer lenge eller kommer hyppig kan de være livstruende. Derfor er det viktig å ha en løpende dialog med veterinær, også når din hund er under utredning eller har fått diagnosen epilepsi.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?