Hoggormbitt hos hund

Hva gjør hvis hunden blir bitt av en hoggorm? Hvis skal til en hytte i sommer der det er en del hoggorm og jeg er redd for at hundene mine skal bli bitt. Det er langt til nærmeste dyrlege. Har du noen gode råd hvis en av hundene (vi har to flatcoated retrievere) blir bitt? 

Veterinæren svarer:

Det er lurt å lære hundene til å bli båret over skuldrene dine, der hode og framben er på ene siden av ditt hode, og bakparten på den andre. Det er svært sjelden at en hund dør av hoggormbitt. Hvis hunden holder seg i ro vil ikke en lengre kjøretur forverre tilstanden noe særlig. 

Symptom

Til å begynne med merker ikke hunden så mye til et hoggormbitt, men etter en stund blir den slapp og vil legge seg ned. Etter noen timer vil det komme en hevelse i området der den ble blitt. Hvis den har blitt bitt i nesen eller leppene, vil hele ansiktet hovne opp. Hevelsen topper seg etter ett til to døgn. Selve bittet ses som to små prikker eller hull ved siden av hverandre. 

Årsak

Ormegiften er en blanding av flere gifter eller enzymer. De påvirker blodet slik at blodlegemene blir ødelagt, og det dannes blodpropper. Ett av enzymene bryter ned vevet, frigjør egne substanser og virker som gift. Først merkes ikke ormebittet så mye på hunden, men etter en stund blir den trøtt og vil helst ligge. Etter en stund hovner den opp i kroppsdelen der den ble bitt. Hvis bittet er i nesen eller leppene, hovner ansiktet svært kraftig opp og når et høydepunkt etter ett til to døgn.

Hva kan jeg gjøre selv?

  1. Ved symptomer på ormebitt; oppsøk veterinær snarest. 
  2. Prøv å berolige hunden din og unngå at den blir stresset.
  3. Løft hunden hvis den skal forflyttes, spesielt ved bitt i poten eller labben.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis du mistenker at hunden har vært i kontakt med huggorm, og den viser overnevnte symptomer må du snarest mulig komme deg til veterinær for behandling. I mellomtiden må du forsøke å holde hunden helt i ro, slik at ikke giften sprer seg.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?