Hoggormbitt hos hund

Hva gjør hvis hunden blir bitt av en hoggorm? Hvis skal til en hytte i sommer der det er en del hoggorm og jeg er redd for at hundene mine skal bli bitt. Det er langt til nærmeste dyrlege. Har du noen gode råd hvis en av hundene (vi har to flatcoated retrievere) blir bitt? 

Veterinæren svarer::

Det er lurt å lære hundene til å bli båret over skuldrene dine, der hode og framben er på ene siden av ditt hode, og bakparten på den andre. Det er svært sjelden at en hund dør av hoggormbitt. Hvis hunden holder seg i ro vil ikke en lengre kjøretur forverre tilstanden noe særlig. 

Symptom

Til å begynne med merker ikke hunden så mye til et hoggormbitt, men etter en stund blir den slapp og vil legge seg ned. Etter noen timer vil det komme en hevelse i området der den ble blitt. Hvis den har blitt bitt i nesen eller leppene, vil hele ansiktet hovne opp. Hevelsen topper seg etter ett til to døgn. Selve bittet ses som to små prikker eller hull ved siden av hverandre. 

Årsak

Rottegift inneholder bromdiolon. Hunder og katter (og ville dyr) kan dø av å spise rotter som har fått i seg rottegift. Rottegift ødelegger blodets evne til å koagulere og bryter ned K-vitamin i kroppen. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Sørg for at rotte- og musegift ikke er tilgjengelig for hunden, og vær ekstra oppmerksom hvis du går tur der du vet det er lagt ut gift. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlege eller et dyresykehus hvis du mistenker at hunden har fått i seg rottegift. Hvis man raskt behandler med K-vitamin, og sørger for burhvile og i alvorlige tilfeller blodoverførsel, kan man redde hundens liv. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer