Vepsestikk hos hund

Dachsen  min ble stukket av en veps. Er det farlig, og bør jeg ta han med til dyrlegen?

Veterinæren svarer:

I de aller fleste tilfeller trenger du ikke å gjøre noe som helst hvis hunden blir stukket av en veps. Det kan gjør vondt og svi litt, og området rundt kan få en hevelse, men dette forsvinner som regel i løpet av noen timer. Hvis hunden derimot blir stukket av mange veps på en gang, for eksempel jordveps, kan den bli syk. Da bør du ta den med til dyrlege eller et dyresykehus.

Symptom

Det kan oppstå en mindre hevelse rundt stikket, og noen ganger kan også brodden sitte fast i huden. I sjeldne tilfeller kan hunden være allergisk for vepsestikk, og da blir den dårlig umiddelbart. Den kan bli sløv, få pusteproblemer og også miste bevisstheten.

Hva kan jeg gjøre selv?

Undersøk huden rundt stikkstedet og vask med kaldt vann.  Hvis hunden klør seg eller slikker på stedet, kan man ta på en skjerm så den ikke får tilgang til stikkstedet. Da får det leget i fred. Du kan ev. smøre stikstedet xylocain. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis hunden blir dårlig, er allergisk eller hvis den blir stukket i munn eller svelg. Da kan slimhinnene i luftveiene hovne opp så hunden kan risikere å få pusteproblemer.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?