Sjokoladeforgiftning

Jeg har en 1 år gammel mittelspitz som spiste en liten bit melkesjokolade. Er det farlig? 

Veterinæren svarer:

Lys sjokolade er ikke like farlig som mørk, da den ikke inneholder like mye teobromin som er giftig for hunder. Hvis hunden kun har spist en liten bit, skjer det sjelden noe alvorlig. Det er likevel lurt å holde et ekstra øye med den, og se etter de vanligste symptomene på forgiftning.  

Symptom

Som regel kaster hunden opp 2-4 timer etter den har spist sjokolade. Den blir urolig, tisser mye, og kan få kramper. Ved alvorlig sjokoladeforgiftning kan hunden dø.

Årsak

Sjokolade inneholder teobromin og koffein som begge deler er giftig for hunder. Det er individuelt hvor mye sjokolade en hund kan tåle, og det avhenger også av hundens størrelse. En hund på 10 kg kan spise 12-40 gram mørk sjokolade uten å få symptomer som er så alvorlige at det er nødvendig å kontakte dyrlege eller dyrehospital. Hvis det dreier seg om lys sjokolade, kan den spise rundt 100 gram. Praliner og fylt sjokolade inneholder ikke like mye ren sjokolade, så derfor kan den spise rundt det dobbelte uten alvorlige konsekvenser. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Aldri gi hunden sjokolade, og sørg også for at sjokoladen ikke ligger tilgjengelig for hunden. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlege eller et dyresykehus hvis hunden har fått i seg mye sjokolade, eller hvis den har symptomer på forgiftning etter å ha spist sjokolade. 

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?