Nyresvikt av forgiftning

Hunden min spiste en del druer, og er helt sløv og har drukket mye vann etter dette. Bør jeg ta henne med til dyrlegen?

Veterinæren svarer:

De symptomene du beskriver kan tyde på at hunden din har fått akutt nyresvikt på grunn av druene. Ta den med til et dyresykehus øyeblikkelig! Dyrlegen tar blodprøver for å konstatere om hunden har nyreskader og for måle hvor alvorlig skaden er.

Symptom

De mest vanlige symptomene er at hunden bliver trøtt og svak, at den drikker mer enn normalt og spiser mindre med risiko for avmagring. Hunden kan også kaste opp og få diaré. 

Årsak

Nyresvikt kan både være akutt og kronisk. Det kan være mange årsaker til nyresvikt, alt fra en akutt forgiftning til en kronisk, gradvis forverring av nyrefunksjonen. Kronisk nyresvikt innebærer at nyrenes kapasitet til å rense blodet blir dårligere. Bekenforliggende årsaker kan bl.a. være en tidligere akutt nyreskade eller en nyresykdom. Ved akutt nyresvikt stopper plutselig nyrene opp å fungere, for eksempel som følge av akutt forgiftning. Giftistoffer som kan forårsake nyresvikt er for eksempel glykol (spylevæske), druer og rosiner, og enkelte medisiner beregnet på mennesker.

Hva kan jeg gjøre selv?

Sørg for at hunden aldri kan få tak i rosiner eller druer. Selv små mengder kan være livstruende.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Ta kontakt med et dyresykehus umiddelbart hvis hunden din har spist noe giftig som kan forårsake nyresvikt eller hvis den har symptomer på nyresvikt. 

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?