I skoleårboken på Midtbygda skole i Røyken kommune er fire av lærerne som er avbildet en smule annerledes enn de andre. Golden retrieveren Bris, og tre andre «kollegaer», er skolehunder. Jobbhverdagen deres består av å hjelpe matmor, spesialpedagog Anne Grethe Låhne, i arbeidet med elever med ulike utfordringer.

– Mine hunder er ikke bare lesehunder, de deltar aktivt i undervisningen. Henter klosser og erteposer med tall på, og snurrer lykkehjul hvor det står tall og bokstaver. For barn med dysleksi eller lærevansker er det ofte enklere å rette fokuset på en hund, det gjør oppgavene lettere og mye morsommere, forklarer Anne Grethe.

Bris og de andre hundene skaper glede og gir barna en mulighet til å senke skuldrene og bare være sammen, helt uforpliktende. Men det er også trist når man må ta avskjed med en god venn.

– Tilknytningen til hundene blir veldig stor og mange syns det er trist å dra på sommerferie. Jeg har elever i sjette klasse i dag som gruer seg til å begynne på ungdomsskolen, for da får de ikke møte hundene mer. Det er jo ikke så rart, mange av dem har vært sammen med hundene hver eneste dag, fortsetter hun.

På skolebenken for å bli skolehund

Bris har jobbet som skolehund i snart to år. Retrieveren måtte gjennom en omfattende mentaltest og bestå praktisk eksamen ved AntrozoologiSenteret i Ås for å bli godkjent som skolehund. I tillegg har Anne Grethe etterutdanning i dyreassisterte intervensjoner med hund. Utdannelsen er et samarbeid mellom AntrozoologiSenteret og NMBU og gir 15 studiepoeng.

Hun understreker hvor viktig det er at hunden er godkjent som skolehund, og har bestått en mentaltest før den skal ut i arbeid.

– Det er utrolig viktig at hunden tåler påkjenningene ved å være skolehund. Det er ikke alle hunder som takler å være på jobb hele dagen, og både ha fokus på meg og elevene samtidig, sier Anne Grethe.

Historien om Bris varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

 – Med kåringen av Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt. Det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge og vi er stolte over å kunne kåre Bris til en slik dyrehelt. Hun er et godt eksempel på hvor mye dyr betyr for oss, og hvor stor innvirkning de kan ha på hverdagen og utviklingen vår, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Donerer til veldedighet

I tillegg til å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt, får skolehunden Bris og matmor Anne Grethe Låhne også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som donasjon til et veldedig formål. Valget falt på foreningen Solplassen, som er et hvile- og omplasseringshjem for eldre hunder på Ås.

– Vi i Agria ønsker at flere dyr skal få en ny sjanse i livet. Ildsjelene ved Solplassen gjør et enestående arbeid med omplassering av hunder, i tillegg til å tilby et godt hjem for de hundene som bor hos dem permanent, avslutter Geelmuyden.

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.