– Lykke fortjener virkelig å bli kalt Norges dyrehelt. Hun har gjort så mye for så mange, forteller matmor Eirin Larsen (22).

Kaldblodstraveren med det store hjertet har vært en stor trøst og hjelp for henne i vanskelige og tunge tider.

– I perioder gikk jeg ikke ut av huset, og jeg klarte ikke en gang å møte vennene mine. Men i stallen dro jeg uansett. Lykke tvang meg opp hver dag. Det er noe av det største noen kunne gjort for meg, forteller Eirin.

En lærehest for mange

Eirin er evig takknemlig for livsgleden Lykke har gitt henne og at hesten hennes nå også kan hjelpe andre. De siste månedene har Lykke bodd hos to søstre på ni og tolv år, hvor hun har stilt opp som trygghetsskapende lærehest. Etter noen uheldige episoder med en rampete ponni ble begge redde for å ri og være i stallen.

– Lykke har hjulpet dem å finne tilbake til gleden ved å ri, og gjort dem trygge på hester igjen. De kjørte vogn med henne og prøvde seg i hestesporten gymkhana. Fordi Lykke er så snill og intuitiv, førte det til at de sanket inn en mengde sløyfer på stevner, forteller Eirin.

Kanskje er Lykkes omsorg for både mennesker og hester et resultat av at hun har hatt en vanskelig periode i livet selv? Hun ble nemlig født med skjeve forben, og da Eirin overtok henne for fem år siden, var hun halt og i utgangspunktet forespeilet en tidlig pensjonisttilværelse. Men Lykke trosset alle odds, og etter ett år med forsiktig opptrening og rehabilitering, sluttet hun å halte – og kunne ris igjen.


Lykke og Eirin

Lykkeeffekten

Nå sprer hun glede til alle som får sjansen til å sitte på ryggen hennes. Hun er en god og trygg hest på stallen Vaglemoen, og det er ikke bare barn og voksne som har glede av hennes selskap. Også utrygge og unge hester blir som forvandlet etter å ha vært sammen med Lykke, som til tross for at hun er litt sjenert, er god venn med alle hestene i stallen. Blant annet blir hun med på turer med unge, usikre hester for å lære dem gode manerer.  Lykke har til og med vært ridehest i flere barnebursdager, aktivitetsdager på skoler og i utdrikningslag. Om hun merker at noen av rytterne er engstelige eller ikke har så god balanse, stopper hun og gir dem tid til å bli trygge igjen.

– Både folk og dyr skjønner at de kan stole på Lykke med en gang. Det er ikke uten grunn at en venninne av meg kaller det Lykkeeffekten. Hun er en helt spesiell hest, sier Eirin.

Historien om Lykke varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter. 

– Med kåringen av Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt. Det er ingen tvil om at dyrene våre er viktige for oss mennesker og det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge. Vi er stolte over å kunne kåre Lykke som en slik dyrehelt. Hun, som både har beriket livet til Eirin og de andre i stallen, også hestene, er et godt eksempel på hvor mye dyr betyr for oss, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Donerer pengepremie til veldedighet

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Lykke og matmor Eirin også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et veldedig formål. Valget falt på Viksemarka hestegård i Haugesund. Omsorgsgården tar imot hester og andre dyr med atferdsproblemer eller som av andre grunner ikke kan bo hjemme hos eierne sine.

– Vi i Agria ønsker at flere dyr skal få en ny sjanse i livet. De frivillige ved Viksemarka hestegård har et stort hjerte for vanskeligstilte dyr, og vi er glade for å kunne bidra til at de kan fortsette sitt gode arbeid, avslutter Geelmuyden.

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.