Etter flere år som besøkshund på eldrehjem sammen med hundegruppen i Norges Veteranforbund for Internasjonal Operasjoner blir Lago i disse dager klargjort til stillingen som Norges første terapihund for krigsveteraner. Ideen om å bruke hunder til behandling av posttraumatisk stress-syndrom hos hjemvendte soldater fikk matfar og Libanon-veteran Tom Solberg da han så at det ikke bare var de eldre som hadde glede av samværet med hundene, de gjorde også en stor forskjell for veteranene i gruppen. 

– Når du kommer hjem fra en operasjon kan det være vanskelig å snakke om opplevelsene du har hatt med folk som ikke har opplevd det samme. Da jeg fikk Lago for tre år siden tok jeg han ofte med på møtene i forbundet hvor vi blant annet besøkte eldrehjem. Det var her jeg så hvor stor forskjell en liten hund kan gjøre. I hundegruppen samles vi med hunden som midtpunkt, noe som også har gjort det enklere for medlemmene å prate om tidligere opplevelser siden vi skaper en uformell setting med personer som har opplevd mye av det samme, sier Solberg.

Historien om Lago og matfars innsats for å glede ikke bare syke og eldre, men også hjelpe landets krigsveteraner i hverdagen varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter som denne uken kåret Lago til Norges dyrehelt.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet. Jobben Lago er i gang med å gjennomføre for veteranforbundet er et godt eksempel på nettopp dette, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Selv helter trenger helter

Å justere til et liv etter krigen er en utfordring mange norske soldater lever med. Som terapihund er Lago spesialtrenet til å hjelpe veteraner med fysiske, psykiske eller sosiale utfordringer. Målet er å være en positiv katalysator i behandlingen for posttraumatisk stress-syndrom.

– Dette er mennesker som har opplevd ting som er vanskelig og kanskje umulig å forestille seg og flere opplever problemer med å tilpasse seg livet tilbake når de kommer hjem. Et eksempel kan være noe så dagligdags som å gå på Karl Johan en travel lørdag. For noen veteraner er folkemengden en stor utfordring, men ved hjelp av Lago og hundefører er dette en av utfordringene som skal overvinnes i terapien, sier Solberg.

Donerer penger til utdanning av flere terapihunder

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelt får Lago også 5000 kroner som doneres til Nodat som arbeider med å utdanne flere terapihunder for krigsveteraner.

Vi i Agria ønsker å gi flere dyr og mennesker den hjelpen de trenger, og det gleder oss å kunne støtte Nodat slik at enda flere kan få glede av det arbeidet de gjør med å utdanne frivillige terapiekvipasjer, sier Geelmuyden.

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt og hest. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker nå å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub og Norges Rytterforbund.

Les mer om kampanjen her: http://j.mp/1ArwkNX