Agria Dyreforsikring oppfordrer alle som overveier å kjøpe valp til å være kritiske og nøye sitt valg av oppdretter. Dersom valpen kjøpes over internett bør man være ekstra forsiktig. Et av de viktigste kravene ved anskaffelse av valp er at du bør kunne besøke mor og valp i sitt eget hjem.

− Når du ser mor og valp i eget hjem kan du få et hint om hvordan valpen har hatt det i første del av sitt liv, samt hvordan moren oppfører seg og fungerer, sier Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Dersom du ikke får lov å besøke valpen kan det være fordi forholdene er så dårlige at oppdretter ikke vil vise frem hverken mor eller valp.

− Det kan også bety at moren ikke engang er i landet og at valpene er smuglet inn uten henne. Vi ser triste tilfeller hvor selger leverer valpen til kjøper «da de likevel skulle denne veien», eller at overtakelsen har skjedd på en rasteplass og selger er forsvunnet når problemer oppstår, forteller Geelmuyden.

Valper som blir smuglet inn selges ofte dyrt og kan ha sykdommer som kan spre seg. Mange av disse sykdommene finnes ikke i Norge opprinnelig, men innføres og sprer seg via smuglerhunder. Valpene er ofte svake og ekstra sårbare for infeksjonssykdommer. Ofte er de syke allerede før de kommer til kjøperen

Gode råd

På Norsk Kennelklubb sine nettsider, www.nkk.no, finnes det gode råd til de som vurderer å skaffe seg valp. Nettsidene til Mattilsynet, www.mattilsynet.no, inneholder flere artikler ang import av hunder og hvilke sykdommer som kan spres rundt i Norge.

En hund som er smuglet inn fra utlandet risikerer også å få en mindre omfattende forsikring enn en valp som er avlet i Norge. Forsikringen dekker aldri feil eller sykdommer som har oppstått før forsikringen trår i kraft, uansett om feilene er medfødte eller ikke.

-   Norske oppdrettere har mulighet til å forsikre sine valper mot såkalt «skjulte feil». Hvis en valp i løpet av sine fem første leveår viser seg å ha en sykdom eller defekt som beviselig fantes, men som ikke kunne oppdages da oppdretter solgte valpen, kan dette dekkes av forsikringen, avslutter Geelmuyden.

Agria Dyreforsikring er en filial av Agria International som er et datterselskap av Agria Djurförsäkring. Vi er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt og hest. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark og England.