Temperert vann i bøtte

Vannkar fryser ofte og slutter å fungere så en bøtte er et bedre alternativ. Studier har vist at hester som blir tilbudt lunkent vann om vinteren, drikker mer enn de som får kaldt vann.

- Hester liker ikke å drikke for kaldt vann, så om mulig gi temperert vann, tipser Charlie Lindberg, veterinær hos Agria Dyreforsikring. Når du har ridd eller hatt hesten i arbeid, la den komme inn i boksen igjen og gi den vann i en bøtte før den eventuelt settes ut i hagen igjen.

Lag en aktiverende hage

Mer mosjon er ytterligere en måte å forebygge kolikk. Når hesten får fôret servert, går den glipp av mosjonen den får på beite. Slik kan du stimulere hestene til å bevege seg mer i hagen vinterstid:

  • Sett opp fôret i motsatt ende av luftegården. Idealet er fôrhekker på ulike plasser i hagen.
  • Om mulig la vinterhagen få vokse til på sensommeren slik at det finnes gress som hestene kan skrape frem under snøen. Næringsmessig er det som halm, men selve sysselsettingen er viktig.
  • Legg inn kratt og grener som de kan gnage på. Unngå barlind og andre giftige prydbusker.
  • Sett opp en sterk stolpe godt nedsatt i bakken med børster eller gummimatter som hestene kan klø seg mot.
  • Legg inn en fotball for hestene å leke med.

Om man kan ordne en frostfri vanntilførsel i hagen er det et bra tiltak for å sikre tilgang på vann på kalde dager. 

Hestens vannbehov

Grunnbehovet for en hest er fem liter vann per 100 kilo kroppsvekt daglig. Det kan også uttrykkes som 3-3,5 l/kg tørrsubstans (ts) i grovfôret, noe som betyr at høy krever mer vann enn væskerik høyensilasje. I henhold til forskrifter om velferd for hest skal hester ha fri tilgang til vann eller mulighet til å drikke seg utørst to ganger daglig, jevnt fordelt over døgnet.

Kolikk er en av de fem vanligste diagnosene i Agrias skadestatistikk.