Overvekt er en stor helserisiko også for våre husdyr, og flere forskningsstudier viser at det finnes en tydelig kobling mellom overvekt og diabetes. Mange diabetestilfeller hos katt skal derfor kunne unngås. Dette innebærer statistisk sett at av Norges 600 000 katter vil cirka 1 000 av dem årlig bli behandlet for diabetes. I tillegg vil det også være et stort antall udiagnostiserte katter.

- En overvektig katt har det ikke bra og vi har all grunn til å motstå deres bedende blikk og jamring etter mat. Det er viktig å gi riktig mengde mat og ha oversikt over kattens vekt, fastslår Lotta Möller, veterinær i Agria Dyreforsikring.

En katt spiser nesten ti ganger per dag i små porsjoner. Det er en risiko at man gir for mye tørrfôr – eller gir ”rett” mengde, men kompletterer med våtfôr og kattegodter.

- Vei din katt slik at du vet normalvekten og ha vane med å kjenne på kroppen til katten din, råder Lotta. Du skal kunne kjenne ribbeina samt se en midje på en korthåret katt.

En katt tåler ikke å slanke seg eller sulte. Oppsøk hjelp hos veterinær om din katt trenger å gå ned i vekt. Det finnes spesielle diettfôr med lavt innhold av karbohydrater. Middelaldrende kastrerte hannkatter har høyest risiko for å utvikle diabetes.

Symptomer som kan tyde på at katten din har fått diabetes er:

  • økt mengde urin,
  • økt appetitt og tørst
  • glansløs pels
  • tap av muskelmasse
  • vektreduksjon på sikt

Agria Dyreforsikring er en filial av Agria International som er et datterselskap av Agria Djurförsäkring. Vi er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt og hest. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark og England.