For hunden er julen en herlig tid. Det fins tid for lek, kos og lange turer. Samtidig gjelder det å tenke litt ekstra på hva som kan lure et lekende og matglad firbent familiemedlem. Når du besøker slekt og venner får du også huske på at de kanskje ikke er like vant med å sette bort mat og annet som kan friste hunden.

Ingen julemat og sjokolade framme

– La ikke julematen stå framme ubeskyttet, råder Lena Bjurström, veterinær hos Agria Dyreforsikring. La skinken avkjøles på et sikkert sted, ellers kan fristelsen bli for stor, og hunden spiser gladelig hele skinken. Hunder har ikke godt av fet og salt mat, og store mengder kan gjøre den skikkelig dårlig.

Ha også sjokolade utenfor hundens rekkevidde. Sjokolade inneholder teobromin som er veldig giftig for hunder. Mørk sjokolade har et høyt innhold av teobromin og selv små mengder kan være livstruende. Andre godsaker som er vanlige årsaker til veterinærbesøk er deiger, safranbrød, rå løk, rosiner og stearin. Pakkebånd fra julegaver kan invitere hunden til lek, men om hunden får det i seg kan tarmene snøres sammen og skjæres i stykker.

Rydd bort pakkebånd og små leker

– Ta vekk pakkebåndene med en gang og la ikke hunden leke med barnas julegaver, forteller Lena.  Man slutter aldri å bli overrasket over de underlige tingene som tas ut av en hundemage: valnøtter, legobiter og andre små leker, strømper og undertøy.

I løpet av en kald vinter fyller mange på glykol i bilene. Hunder slikker gjerne i seg den søte væsken og selv små mengder er veldig farlig. Oppsøk umiddelbart en veterinær ved mistanke om glykolforgiftning. Symptomer er at hunden drikker mer, kaster opp og blir vinglete.

Agria Dyreforsikring er en filial av Agria International som er et datterselskap av Agria Djurförsäkring. Vi er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt og hest. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark og England.