Begynn i god tid

Hvis hunden bare er lett påvirket eller nervøs for skudd og smell, er det gode sjanser for å kunne trene bort redselen. Men begynn å trene hunden i god tid – du behøver mer tid enn noen dager. Før du begynner, bør du oppsøke veterinær og kontrollere at hundens reaksjoner på skudd og smell ikke skyldes at hunden har vondt i ørene, for eksempel på grunn av ørebetennelse eller sprukket trommehinne.

─ Den beste treningen pleier å være utmattelsesmetoden. Å sitte langt fra et skytefelt en dag og for eksempel lese en bok er en god begynnelse. Når hunden er rolig, avslutter du dagens økt, sier Christian Geelmuyden, sjef for Agria Dyreforsikring.

Ikke vis at du synes synd på hunden

Dette er en svært tidkrevende metode. La aldri hunden se at du synes synd på den når den skal trene bort redselen - hvis du gjør det, bekrefter du bare det farlige.

─ Ikke klapp den og ikke se på den, men ignorer den eller avled med noe som hunden synes er morsomt, fortsetter Geelmuyden.

Det finnes også CD-plater med lyden av fyrverkeri og kinaputter som kan benyttes for tilvende hunden hjemme. Disse kan man blant annet få kjøpt på noen dyreklinikker.

Noen trenger beroligende midler

Mange hunder er så redde at de behøver beroligende midler for ikke å risikere å havne i sjokktilstand. Vær i så fall ute i god tid for å få resept og råd av veterinæren. På nyttårsaften er det for sent å forsøke å få tak i beroligende tabletter.

─ Hvis du har gitt hunden noe beroligende, er det ofte en fordel å legge den i et tildekket bur eller mørkt rom med radio på svakt volum. Ha likevel tilsyn med hunden, avslutter Christian Geelmuyden.

I Agria Dyreforsikring, Norges eneste spesialselskap for dyreforsikringer, er alle medarbeiderne dyreeiere. Sammen med dyreeierorganisasjoner og veterinærer er Agria med på å utvikle dyreholdet, dyresporten og dyrehelsa. Selskapet ble grunnlagt i Sverige i 1890 og finnes i dag representert med sine forsikringer i fire nordiske land.