– Det finnes en myte om at katter aldri skader seg, slår seg eller at de er store balansekunstnere. Virkeligheten ser ganske annerledes ut. Vil man la katten gå fritt på balkongen, bør man sette opp et beskyttelsesnett, sier Lotta Möller, veterinær i Agria Dyreforsikring.

Selv om mange katter kan lande på alle fire, betyr det ikke at de kommer ned uskadet.

– Fallulykker gir ofte brudd i blant annet ben, bekken og kjeven i tillegg til at gommetaket sprekker. Det er også vanlig av lungene punkteres og urinblæra sprekker. Dessuten kan katten få mellomgulvsbrokk samt lever- og miltruptur, forteller Lotta Möller videre.

Den gjennomsnittlige kostnaden for behandling av en katt som skades etter et fall er 4500 kroner, men om den trenger hjelp i vakttida, utenom klinikkens åpningstid, kan kostnaden bli betydelig høyere.

Til tross for dette kan prognosen for katter med skader etter fall være gode. Det kommer selvsagt an på hvor alvorlig skaden er og hvor raskt katten blir behandlet.

Stadig flere katteeiere – også de som har en vanlig huskatt − tegner en veterinærforsikring på sitt dyr. Og med moderne behandlingsmetoder kan eieren ofte ta med katten hjem etter behandling på en dyreklinikk.

Agria Dyreforsikring råder alle katteeiere til å forebygge fallulykker ved å sette opp beskyttelsesnett rundt balkongen og låse vinduet i åpen stilling med vindhaspen slik at katten ikke kan åpne vinduet helt og falle ut. Vil du ha vinduet helt åpent, er det best å sikre med en myggnetting.

For mer informasjon om veterinærforsikringer for katter, ta kontakt med landssjef Christian Geelmuyden, 909 87 574 eller Lotta Möller, veterinær Agria Dyreforsikring, +46 (0)8 588 420 78.


I Agria Dyreforsikring, Norges eneste spesialselskap for dyreforsikringer, er alle medarbeiderne dyreeiere. Sammen med dyreeierorganisasjoner og veterinærer er Agria med på å utvikle dyreholdet, dyresporten og dyrehelsa. Selskapet ble grunnlagt i Sverige i 1890 og finnes i dag representert med sine forsikringer i Sverige, Norge og Danmark.