Langt fra alle vet at kattens mage ikke kan bryte ned laktose. Samtidig er det gjennom generasjoner etablert en oppfatning av at katter liker melk. Oppfatningen kommer fra den tiden da de levde på bondegårdene.

– Da spiste de som regel mus, men de kunne få en skvett kumelk etter melkingen. Men magene deres har absolutt ikke godt av kumelk og kan reagere med diaré, sier Christian Geelmuyden, sjef for Agria Dyreforsikring.

Dette er bare en av mange oppfatninger som fører til at vi gir husdyrene våre feil mat. Hunder kan for eksempel bli forgiftet av sjokolade – særlig hvis den er mørk. Sjokolade inneholder stoffer som heter teobromin og koffein, som er giftige for hunden. Få kjenner til dette.

Det samme gjelder løk – både rå og tilberedt – som forårsaker blodmangel. Og hvis hunden skulle komme over en bolledeig, kan det gå ille. Hevende deig utvikler etanol, som gir alkoholforgiftning. Tre hekto kan gi en 20-kilos hund et alkoholinnhold på 4,2 promille.

Mange av våre minste dyr, gnagerne, får daglig mat som er direkte uheldig for dem. De gnagerblandingene som selges i dagligvarehandelen, inneholder alt for mye fett og karbohydrater, samtidig som de inneholder alt for lite fiber.

– Hvis du daglig gir kaninen eller hamsteren gnagerblanding, er det som å gi dem seigmenn, sukkertøy og annet godteri. Gress og høy er det den har godt av, og derfor skal 80 prosent av kosten bestå av det, fortsetter Christian Geelmuyden.

Vi mennesker bør være forsiktige slik at vi ikke overfører usunne matvarer på dyrene. De har best av dyremat, og ikke det vi selv har på tallerkenen. Stadig flere veterinærer vitner om en økning av livsstilssykdommer hos dyrene våre, for eksempel leddproblemer og diabetes.

For mer informasjon kan du kontakte: Christian Geelmuyden, sjef for Agria Dyreforsikring, mobil: 909 87 574.

I Agria Dyreforsikring, Norges eneste spesialselskap for dyreforsikringer, er alle medarbeiderne dyreeiere. Sammen med dyreeierorganisasjoner og veterinærer er Agria med på å utvikle dyreholdet, dyresporten og dyrehelsa. Selskapet ble grunnlagt i Sverige i 1890 og finnes i dag representert med sine forsikringer i fire nordiske land.