Overraskende mange juleplanter inneholder emner som ikke er bra for dyrene. Vær derfor oppmerksom på om dyret får noen symptomer som tyder på att de har tygget på eller spist av en giftig plante.

– Man kan synes at dyr burde vite hva de ska holde seg unna, men sånn er det ikke. Det kan holde med at en plante lukter godt eller ser spennende ut for at hunden eller katten vil smake på den, forteller Lena Bjurström, veterinær på Agria Dyreforsikring.

De fleste av plantene på listen under kan påvirke hunden eller katten såpass at de får vondt i magen, kaster opp eller får irritert tarm med diaré som følge. For en dyreeier kan det innebære mange turer med vaskeklut og bøtte og flere nattlige lufteturer.

– Foruten at vi dyreeiere må slite litt ekstra når hunden eller katten har tygget i seg noe giftig er det synd om dyret skal ha vondt. Visse planter, som for eksempel flere liljesorter, kan gi katter så alvorlige forgiftninger att deres liv ikke kan reddes.

Ekstra oppmerksom i julen

Agria oppfordrer dyreeiere til å være ekstra oppmerksom på at julens planter kan innebære visse risikoer for dyrene.

– Det gjelder jo til og med for små barn, det er bra å kjenne til at for eksempel blomstervannet i en vase med amaryllis faktisk er giftig, fortsetter Lena Bjurström.

Samtidig er det klart att vi skal få gjøre det fint i våre hjem i julen.

– Merker man at katten gjerne smaker på julestjernen kanskje man kan unngå akkurat den planten, avslutter Lena Bjurström.

Et tips er på forhånd å finne ut av hvilken av dine nærmeste veterinærklinikker som har åpent i julen.

De mest vanlige juleplantene:

Amaryllis: Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.

Hyasint: Framfor alt løken er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.

Julekaktus: Ufarlig

Julerose: Hele planten er giftig.

Lilje: Ufarlig for hunder. Hele planten er giftig for katter. Forårsaker i alvorlige tilfeller nyresvikt, kan lede til død.

Misteltein: Bladene og bærene er giftige. Forårsaker diaré og oppkast.

Novemberkaktus: Ufarlig

Tazett: Hele planten, framfor alt løken, er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.

Tidløse: Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer. Forgiftningen påvirker nyrene.

Tulipan: Framfor alt løken er giftig. Forårsaker oppkast og magesmerter.

I Agria Dyreforsikring, Norges eneste spesialselskap for dyreforsikringer, er alle medarbeiderne dyreeiere. Sammen med dyreeierorganisasjoner og veterinærer er Agria med på å utvikle dyreholdet, dyresporten og dyrehelsa. Selskapet ble grunnlagt i Sverige i 1890 og finnes i dag representert med sine forsikringer i Sverige, Norge og Danmark.