Tjue grader og vekslende sol – varmere enn så behøver det ikke bli før bilen forvandles til en dødsfelle for hunden. Hvert år mister unødvendig mange hunder livet på grunn av hundeeiere som undervurderer varmens kraft.

– Forlat aldri dyr alene i bilen – ikke engang om du veiver ned vinduet eller lar bakdøren stå åpen, sier Lotta Gunnarsson, veterinær hos Agria Dyreforsikring.

Hvert år utsettes mange hunder av den plagsomme død et varmeslag kan innebære. En dyreorganisasjon gjorde et enkelt eksperiment og la en termometer i en bil parkert i skyggen en morgen når temperaturen var 14 grader. Etter tre timer hadde temperaturen ute steget til 20 grader, med vekslende sol. I bilen viste termometeret 47 grader; en temperatur som kan være livsfarlig for hunden. Er temperaturen ute rundt 20-22 grader kan varmen stige til hele 85 grader i bilen, avhengig av været.

– Hunder svetter ikke som vi mennesker gjør. De regulerer sin kroppstemperatur gjennom potene og munnen. Er det for varmt begynner de å pese, det vil si puste med korte åndetrekk for å forsøke å senke kroppstemperaturen. Da mister de væske med luften de puster ut, forteller Lotta Gunnarsson.

Kan få alvorlige skader og risikerer å dø

Når hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene. Den kan også få ulike blodforandringer.

– Du må reagere raskt for å kunne redde en hund som har blitt overopphetet. Dusj den kaldt eller bløt ned den med ett kaldt, vått håndkle. Hunden skal være bløt helt inn til huden. Ta tempen om du kan og reis direkte til veterinæren, sier Lotta Gunnarsson.

Hun gir også rådet til hesteeiere som skal transportere hester under den varme årstiden.

– Pass på at ventilasjonen i transporten er bra, for hestene påvirkes også av varmen.

For mer informasjon kontakt:

Øystein Berg, landsjef Agria Dyreforsikring +46 73 964 20 91 eller Lotta Gunnarsson, veterinær medisin doktor Agria Dyreforsikring +46 73 964 21 95

I Agria Dyreforsikring, Norges eneste spesialselskap for dyreforsikringer, er alle medarbeiderne dyreeiere. Sammen med dyreeierorganisasjoner og veterinærer er Agria med på å utvikle dyreholdet, dyresporten og dyrehelsa. Selskapet ble grunnlagt i Sverige i 1890 og finnes i dag representert med sine forsikringer i fire nordiske land.