Rhodesian Ridgeback-halvsøstrene Akeelah og Kipawa er blant de aller mest rutinerte bloddonorhundene ved Fredrikstad dyrehospital. I halvannet år har de stilt opp hver tredje måned for å gi blod når en hund trenger akutt hjelp.

Har reddet mange liv

Fredrikstad Dyrehospital har foreløpig ikke en blodbank, og blodet må gis ferskt. Derfor må matmor og de firbente være klare for å stille opp til alle døgnets tider. Når en anemisk hund kommer inn, går alarmen med én gang.

– Alt du tenker på er at du vil at noen andre skal få hjem hunden sin. Det er derfor vi gjør dette. Vi har ingen liv å miste, sier eier Linn Jane Kristiansen, og legger til at det alltid er en enorm lettelse å høre at blodet Akeelah og Kipawa ga bidro til å gjøre en annen hund frisk.

En helt spesiell egenskap

I tillegg til at de to Rhodesian Ridgeback-tispene oppfyller kravene som stilles til å være bloddonorhund, som at de er store og friske, er det en ekstra grunn til at halvsøstrene blir så mye brukt.

– Akeelah og Kipawa er eksepsjonelt rolige og trygge hunder, og trenger derfor ikke bedøves når de skal gi blod. Det er jo ganske dramatisk siden vi må tappe blodet fra halspulsåren, men begge to tar det hele med knusende ro, forteller Linn, som også jobber som klinikkassistent og rehabiliteringsterapeut på klinikken.

Kåringen av Norges dyrehelter bidrar til å berømme dyrenes innsats i samfunnet vårt, og historien om Akeelah og Kipawa varmet hjertene til juryen.

–Det er ingen tvil om at dyrene våre er viktige for oss mennesker og det er fantastisk å se nominasjonene som har kommet inn fra hele Norge. Vi er stolte over å kunne kåre Akeelah og Kipawa som dyrehelter. De gjør en livsviktig jobb for mange hunder ved å donere blodet sitt, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring. 

Donerer pengepremie til veldedighet

I tillegg til å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter får Akeelah, Kipawa og matmor Linn Jane Kristiansen også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et veldedig formål. Valget deres falt på Østfold Førerhundklubb, som hjelper førerhunder og eierne deres i hverdagen hjemme etter de kommer fra hundeskolene.

– Vi i Agria ønsker at flere mennesker skal få glede av den nytten dyr kan bidra med i samfunnet. Vi er derfor glade for å kunne bidra til at Østfold Førerhundklubb kan fortsette sitt gode arbeid, avslutter Geelmuyden.

I løpet av kampanjen kåres ti delvinnere, og en av disse blir hovedvinner. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund. Les mer om kampanjen her: http://j.mp/Norgesdyrehelter

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.