Vaksinering

Det første du bør sjekke er når katten fikk sin seneste vaksine. Katten skal være vaksinert mot kattepest og katteinfluensa av veterinær, og gitt nødvendig revaksinering minst 15 dager før utstillingen. Katten må revaksineres minimum annethvert år, siste vaksinasjon må ha vært gitt senest to år (730 dager) før utstillingen. Vaksinenes gyldighetstid angis av veterinæren i pass for kjæledyr eller i vaksinasjonsbeviset. Vaksinasjon mot rabies i henhold til nasjonal lovgivning.

Mer informasjon om NRR (Norske Rasekatters Riksforbund) og FIFes gjeldene regler for vaksinasjoner før en utstilling, finner du på NRRs nettside.

ID-merking

Det anbefales at microchip brukes som identifikasjon for utstillings- og avlskatter når dette er mulig.

Tillegg for NRR:

Alle utstillingskatter eldre enn 10 måneder skal være ID-merket med microchip eller øretatovering. Kattens utstillingsdokument (stamtavle, vaksinasjonskort/pass o.l.) skal være merket med kattens ID-nummer på en permanent måte. Dispensasjon fra denne bestemmelsen gjelder katter født før 1/1-1999.

Hotell

Hvis utstillingen ligger langt hjemmefra og du skal være borte over natten, bør du bestille et hotellrom i god tid. Mange hotell har et begrenset antall rom der det er tillatt å ha dyr og de nærmeste hotellene blir fort fulle av kattefolk. Glem ikke å si fra om at du skal ha med deg katt når du bestiller rommet.

Burpynt

Du trenger burpynt som skal dekke alle sidene i buret bortsett fra framsiden. Du trenger også et liggeunderlag til burgulvet og en takduk å legge på buret.

Annen burutrustning

Når burpynten, takduken og liggeunderlaget er på plass kan du innrede buret slik du tror katten din vil ha det. Kanskje har katten din en favorittkurv eller en pute som den liker å ligge på. Ta gjerne med en leke som du kan henge opp i burtaket.

Katten skal også ha en liten kattekasse i buret. Det finnes ekstra små å få kjøpt som man pleier å ha til kattunger og på utstilling som ikke tar så stor plass i buret. Ikke glem å ta med kattesand (hvis det ikke står på bekreftelsen at det finnes sand tilgjengelig på utstillingsplassen) og en spade å rense kattedoen med.

Mat- og vannskål skal også finnes i buret, men hold et øye på katten din slik at den ikke griser seg til rett før den skal bedømmes.

Reisebur

Hvis du ikke har et reisebur til katten fra før av, bør du skaffe det nå. Den har du behov for på reisen til og fra utstillingsplassen, ved innsjekkingen, ved veterinærkontrollen og inne i utstillingslokalet. Legg gjerne ett teppe eller en pute i reiseburet.

Forberedelse av selve katten

Alle katter må fikses til litt før den store dagen. Hvor mye som må gjøres i forkant kommer an på hvilken rase man har og varierer fra rase til rase. En perserkatt må trimmes, vaskes med sjampo og balsam, fønes, børstes og pudres, mens for en huskatt kanskje det holder med at den ser ren ut. Hvordan du skal forberede akkurat din katt kan du sikkert få hjelp med av oppdretteren din eller gjennom raseklubben.

Felles for alle katter er at katten skal være ren, at ørene og øynene skal være rene og at klørne skal være klipte. Det ytre øret rengjør du forsiktig med bomull. Klipp klørne noen dager før utstillingen slik at de ikke er skarpe på selve utstillingsdagen.

Ta med en børste og en kam til utstillingen slik at du kan fikse til det lille ekstra rett før det er på tide å vise fram katten.

Til matmor og matfar

Selv om den største delen av bagasjen pleier å tilhøre katten, er det noen ting som er bra å ta med seg til matmor og matfar også. En liten stol kan være lurt å ha med seg da det i noen lokaler kan være dårlig med stoler og benker å sitte på. Hvis du tar med deg en egen kan du også sitte ved buret en stund. Tenk bare på og ikke å blokkere gangen for mye. Da blir det vanskelig for assistenter og for de som er besøkene og har betalt for å se på kattene, å komme seg fram.

Frokost kan også være koselig å ha med seg, spesielt hvis dere har hatt en lang reisevei. Det er tidlige morgener som gjelder for oss katteutstillere og når man vel har gjort i stand katten og buret, kan det være godt med noe å spise. Ofte finnes det en kafeteria i lokalet, men det er ikke sikkert at den åpner så tidlig på morgenen.