Katter smittes på samme måte som oss mennesker, og først og fremst via maten de spiser. Smittede småfugler er en av de vanligste smittekildene, og særlig nå på senvinteren og starten av våren. Dette kommer av at fuglene ofte samles på fuglebrett og smitter hverandre. Også fuglenes avføring kan spre smitten. Alle katter kan smittes, men det er større risiko for kattunger eller katter med nedsatt immunforsvar.

– Salmonella kan smitte mellom katter og mennesker. Det er derfor viktig for katteeiere å være nøye med hygienen, sier Lotta Möller, veterinær i Agria Dyreforsikring.

Mennesker smittes først og fremst via mat. For å unngå smitte, er det viktig å vaske hendene ofte. Husk å minne barna på det også. Hold katten borte fra mat og kjøkkenflater, og vask kattens matskål og leker med en egen oppvaskbørste. Om du har flere dyr, vær ekstra nøye med hygienen for å unngå smitte mellom dyrene.

Les også: Oppkast og diaré hos katt

Symptom på salmonella hos katt

En katt som smittes av salmonella får ikke nødvendigvis alle de nedenstående symptomene. Den kan få lette eller ingen symptomer selv om den er smittet. I alvorlige tilfeller kan katten bli svært syk, og få flere av symptomene. I verste fall kan den få dødelig blodforgiftning.

  • Redusert appetitt
  • Diarré (noen ganger blodig)
  • Oppkast
  • Feber
  • Magesmerter
  • Nedsatt allmenntilstand

Behandling

Smittede katter kan bli friske på egenhånd, og milde symptomer trenger som regel ikke behandles. Hvis kattens allmenntilstand er nedsatt, den får feber, slutter å spise, har oppkast eller diarré, bør den undersøkes og behandles hos veterinær. Det er sjelden man gir antibiotika.