Mange av våre juletradisjoner er ikke helt ufarlige for katten. Det er mye katten kan komme ut for i julen. Risikoen for brannskader, kutt, forgiftning eller for at katten svelger noe som må opereres bort, øker når vi fyller hjemmet med levende lys, juleblomster, pakkebånd og julekuler.

Du trenger ikke gi avkall på den koselige stemningen som disse juleingrediensene gir, men det er en del ting du må tenke på.

Vær forsiktig med blomster, misteltein og julegran

Julen er en tid da vi gjerne har flere blomster i hjemmet. Katter liker ofte å tygge på blomster. Husk at mange av de løk- og potteplantene som hører julen til, kan være giftige eller ha irriterende plantesaft. Dette gjelder for eksempel liljeplanter, juleroser, hyasinter og amaryllis.

Selv snittblomster kan være giftige og kan gi katten så alvorlige skader at den dør. Hvis du allikevel vil ha slike blomster, må du huske å ikke ha juleblomstene på bordet, men plassere dem et sted der katten ikke kan nå dem.

Katter er glade i å drikke vann på alle andre steder enn i sin egen skål. Juletrefoten kan derfor ses som en ny attraktiv vannskål. Unngå å tilsette noe i vannet som kan være farlig for katten, for eksempel gjødningsmiddel.

Bærene fra kristtorn og misteltein er farlige. Det samme gjelder bærene fra barlind. Så vær forsiktig med disse.

Hvis katten viser tegn på forgiftning, dvs. hvis den sikler eller brekker seg, må du kontakte Giftinformasjonen eller nærmeste dyreklinikk for å få råd. Sannsynligvis trenger katten et besøk hos veterinæren for å få behandling.

Vær forsiktig med levende lys

Vi tenner ofte levende lys på denne årstiden, og du trenger naturligvis ikke gi avkall på stemningen som stearinlys gir. Men hvis du har katt, må du være ekstra forsiktig. Lysene kan brenne kattens værhår hvis den blir for nysgjerrig.

La bare lysene være tent når du er i rommet og har fullt oppsyn med katten. Et godt alternativ til vanlige stearinlys er lysestaker som henger på veggen, og tildekkede lyslykter som katten ikke kan brenne seg på. Men selv da må du passe på at ikke katten velter en lyslykt så det blir brann.

Gavebånd kan gi stygge skader

Katten bør helst ikke tygge på pakkebånd. De er svært skarpe og kan skade kattens munn. Det beste er å ikke legge pakker under juletreet før på julaften, når dere alle er samlet i rommet. Vær også nøye med å kaste alle bånd etter at pakkene er åpnet.

Katter liker også å tygge på glitter, garnnøster, bomull og annen julepynt. Det kan være smertefullt for katten å få slike ting satt fast i magen eller halsen, og det kan bli en dyr og trist affære for matmor og matfar. Nøtter bør du også være forsiktig med, for de kan sette seg fast i munnen. Lek gjerne med katten, men ikke la den leke med disse tingene selv.

Pappesker pleier å friste de fleste katter. Fyll gjerne en pappeske med sammenknyttede julepapirbiter. Men ikke glem å klippe bort håndtaket på esken, for å unngå at katten setter seg fast og kveles.

Juletrekuler av plast er bedre enn av glass

Katten synes også juletreet er morsomt. Der finnes det mange uimotståelige fristelser. Det er først og fremst unge katter som gir seg i kast med å klatre i juletreet, men de morsomme julekulene som henger og dingler, er vanskelige å motstå for alle katter. Glasskuler går lett i stykker, og katten kan skjære seg. Juletrepynt av garn kan katten tygge i seg, og garntråden kan sette seg fast i kattens tarmer.

Bruk bare plastkuler og juletrepynt som katten ikke kan få i seg eller skjære seg på hvis den klarer å få det ned. Heng pynten som du er minst redd for, og som er helt ufarlig for katten, lengst ned.

Beinsplinter i julematen kan sette seg fast

Katten skal vel også få litt ekstra god mat til jul? Gi gjerne katten din noen få smakebiter av julematen din, men ta det forsiktig og gi absolutt ikke mye slik at katten blir dårlig i magen. Gi ikke katten mat med ben i, dette kan sette seg fast i magesekken eller tarmen, og du må tilbringe juledagene på dyreklinikken. Litt ekstra god kattemat eller godteri beregnet for katter er det tryggeste å gi katten din, også under juledagene.

Glem heller ikke å holde øye med komfyrplatene og ovnsdøren under julebaksten. Både pleie av brannskader og operasjon av fremmedlegemer som har satt seg fast i kattens mage eller tarm, kan bli svært dyrt, spesielt hvis det skjer i julehelgen og du må ta med katten til dyrlegen utenom vanlig kontortid.

Forsikring er godt å ha

Naturligvis skal du gjøre alt du kan for å forhindre at katten kommer ut for en ulykke. Men hvis ulykken først er ute, er det godt å vite at katten er forsikret, slik at ikke regningen blir altfor høy. En veterinærforsikring dekker ulykker fra første dag.

Ikke gi en katt i julegave

Sist, men ikke minst: Husk at man aldri skal gi bort en katt i julepresang! Det er et stort ansvar å bli katteeier, og den avgjørelsen kan man ikke ta på vegne av andre. Uansett hvor søt den lille kattungen er, så kan det ende dårlig hvis barna eller foreldrene blir lei eller skjønner at de ikke kan ta ansvaret for en katt.