Dermatitt

Dermatitt blir ofte kalt eksem men betyr egentlig en betennelse i huden. Dermatitt kan opptre i mindre alvorlige tilstander og da bare synes som en mindre rødhet i huden. Men den kan også være kraftig og vise seg som store sår og blemmer. Det kan være vanskelig å fastsette årsaken til at katten får dermatitt ettersom den kan være en følge av både indre og ytre årsaker.

Allergi hos katt

Allergi som rammer katter kan akkurat som hos mennesker være vrien å utrede. Katter kan bli allergiske mot en eller flere ingredienser i maten, men også mot andre stoffer i omgivelsene. Det er viktig at du som eier ser over hva slags materiale katten sover på, om det er tatt i bruk et nytt rengjøringsmiddel i hjemmet, hvilke planter som finnes i kattens nærhet, og så videre.

Om du ikke kan se noen sammenheng mellom kattens allergiproblemer og eventuelle forandringer i fòr eller i hjemmet skal du kontakte veterinæren din for en mer omfattende utredning. Allergi viser seg oftest ved kløe.

Skabb

Skabb forårsakes av parasitter som lever i kattens hud. Parasittene sprer seg raskt mellom dyr og smitter derfor veldig lett. Det første tegnet på skabb er intensiv kløe som resulterer i rød og sår hud. Det finnes flere ulike typer skabb, for eksempel øreskabb, reveskabb og midd. Av din veterinær får du råd om hvordan du behandler katten din på best mulig måte.

Ringorm

Ringorm er ikke en type mark, men en soppinfeksjon i huden. Ofte er det kattunger eller eldre katter med nedsatt immunforsvar som blir rammet. Om din katt klør seg og får runde, bare flekker i pelsen, kan det være et tegn på at den har fått ringorm. Ringorm heler av seg selv på 60-100 dager, men ettersom det er veldig smittsomt for både dyr og mennesker skal du kontakte din veterinær omgående. Katter kan også være symptomløse smittebærere av ringorm, så om et familiemedlem eller en annen katt i hjemmet får ringorm, skal alle katter behandles.

Håravfall

Håravfall kan ramme katter av flere anledninger. Stress kan for eksempel være en anledning. En hunnkatt som er drektig eller akkurat har fått kattunger mister ofte mye pels. Et loppeangrep kan også gi håravfall ettersom det i loppens spytt finnes et stoff som mange katter er overfølsomme mot.