Det hun kjente var ikke en varm og kosete katt. Gizmo var helt kald og når hun løftet opp han var kroppen helt slapp.

– Det går ikke å beskrive følelsen. Jeg fikk panikk og begynte å riste og dra i han, til tross for at jeg trodde han var død, forteller Susanne og får noe alvorlig i blikket.

Katten Gizmo, som er en blandingsrase mellom norsk skogkatt og perser, kom til Susanne når han var elleve uker gammel. Med sin fantastiske personlighet tok han raskt en stor plass i hennes hjerte.

– Alle eiere synes at akkurat deres katt er spesiell, og det synes jo selvfølgelig jeg om Gizmo, sier hun og fortsetter:

– Hver dag finner han på rampestreker. Som for eksempel når han gjemmer seg og hopper frem, med potene spredt til alle kanter, når jeg går forbi. Han liker når jeg lekesloss med han, da blir han vill og ”farlig”, men klorer aldri. Vi ler ofte sammen.

Viste svake livstegn

Nå lå han altså der på sofaen; livløs og kald og med en panikkslått matmor som forsøkte å fremkalle et livstegn fra han. Om det var Susannes ristninger eller ikke er vanskelig å vite, men han viste i alle fall et svakt livstegn. Det ble rett til til dyreklinikken, samtidig som Susanne masserte og pratet med han.

Susanne tror at et nytt spesialfôr lå bak den tragiske hendelsen. Katter pleier ofte å kaste opp hårballer. Dette fôret skulle i stedet sørge for at de kom ut ”den naturlige veien”. Dette fungerte ikke helt som det var tenkt, Gizmo ble helt forstoppet av fôret.

Savnet forsikring

På dyreklinikken fikk Gizmo ligge med drypp i ti dager. Veterinærregningen ble på drøyt 10 000 kroner.

– Jeg husker at jeg tenkte det var verdt pengene og mer til i forhold til hvor mye han betyr for meg, forteller Susanne som fikk ta pengene fra egen lomme ettersom hun ikke hadde forsikring.

Det ironiske var at dette skjedde samtidig som Susanne hadde tenkt å skaffe forsikring. Hun hadde ringt rundt til ulike selskaper og sammenlignet, men ikke kommet så langt som å tegne forsikring.

Dette skjedde for to år siden, da Gizmo hadde rukket å bli seks år. Da Gizmo var liten hadde Susanne avfeiet tanken på forsikring. Han var jo innekatt, så hva kunne skje? De åpenbare farene med trafikken fantes jo ikke og hun tok han regelmessig til veterinæren for å vaksinere han.

Etter forstoppelsen tegnet Susanne en forsikring på Gizmo. Den første tiden hadde han et forbehold, en så kalt reservasjon, for skader i fordøyelseskanalen. Det er fordi man ikke kan forsikre seg mot skader som allerede finnes. Etter en tid ble Gizmo friskmeldt av veterinær og reservasjonen kunne tas bort. I dag gjelder forsikringen fullt ut.

Vil ha et velkjent selskap

At det ble Agria var ingen tilfeldighet. For Susanne var det viktig å ha et velkjent selskap.

– Jeg hadde hatt min innboforsikring i et mindre selskap tidligere som en dag bare forsvant. Det var et annet selskap som hadde kjøpt opp det og til slutt visste jeg ikke hvordan forsikringen min så ut samtidig som den ble dyrere, forklarer Susanne.

– For meg var også engasjementet hos Agria viktig, som for eksempel nettsiden, fortsetter Susanne. Hun forteller videre at hun abonnerer på Agrias nyhetsbrev der hun lærer seg nye ting hele tiden.

I dag er Gizmo sitt gamle jeg igjen. Han har ikke fått noen som helst men av forstoppelsen og hans gamle fôr er tilbake i matskålen. Sammen med Susanne fortsetter han å finne på rampestreker. Og forhåpentligvis drøyer det lenge før han og Susanne må bruke forsikringen.