Kattepestviruset overlever svært lenge i miljøer utenfor dyret og smitten kan på den måten lett overføres til nye kull med uvaksinerte kattunger.

Kattunger er ofte følsomme for infeksjoner, spesielt i tiden etter at beskyttelsen fra morsmelken har forsvunnet og før de er vaksinert og har rukket å bygge opp et eget immunforsvar.

Vaksinerte katter kan spre smitte

Visse infeksjonsstoffer, for eksempel calicivirus, kan utskilles lenge fra tilsynelatende friske smittebærere. Slike katter fungerer som smittekilder i en flokk og kan infisere mottagelige dyr, eksempelvis nye kull eller nyankomne dyr i flokken. Også vaksinerte dyr kan spre smittestoffer videre, ettersom vaksinen ofte beskytter mot sykdommen men ikke mot infeksjonen og smittespredning.

En anbefaling er derfor å holde en drektig hunnkatt separat fra øvrige katter i minst tre uker før beregnet fødsel og deretter holde mor og unger atskilt fra øvrige katter. Har man en stor kattegruppe med infeksjonsproblemer eller som er stressede på grunn av at alle katter ikke trives med hverandre, kan man prøve å holde kattene oppdelt i grupper.

Vær forsiktig med nye katter

Den viktigste smitteveien til en katteoppdretter er alltid at smittede individer har kommet inn i gruppen. Det er derfor svært viktig med helsekontroll av innkjøpte dyr og å granske helsa i gruppen som dyret har forlatt. Stressen som kommer fra at en katt kommer inn i en kattegruppe kan gjøre at en hvilende infeksjon, for eksempel en herpesinfeksjon, aktiveres og at katten blir smitteførende.

En katt som utskiller virus viser ikke alltid symptomer. På samme måte kan stress i forbindelse med for eksempel utstilling gjøre at dyr i den egne gruppen aktivere smitte de bærer på. Nye dyr bør derfor aldri komme inn i gruppen og dyr av den egne gruppen bør ikke utsettes for stress når det finnes drektige dyr eller unger i kattegruppen.

Kattunger spesielt følsomme

Kattunger er spesielt følsomme for infeksjoner. De bør derfor ikke treffe hverken katter med ukjent helsestatus eller mange unge dyr før de har rukket å utvikle et godt immunforsvar på de nødvendige vaksinasjoner de har fått. Ukjente katter bør ikke tillates å komme i kontakt med kattungene hos oppdretteren eller i det nye hjemmet før tidligst ca to uker etter avsluttet grunnvaksinasjon.

Andelen immune individer har avgjørende betydelse for om en infeksjon kan forårsake sykdomsutbrudd. Hvis mange dyr er vaksinerte minsker risikoen for større sykdomsutbrudd. Enkelte katter kan fremdeles bli syke hvis de ikke er vaksinerte, men risikoen er mindre hvis vaksinasjonsgraden er høy.

Når man vaksinerer katten sin hjelper man altså til å beskytte katter som ikke svarer skikkelig på vaksinasjonen, kattunger som ikke har rukket å bli vaksinert eller katter som av en eller annen grunn ikke har en fullgod beskyttelse.