Det vanligste symptomet er at det renner væske ut fra øyet og at katten kniper igjen øyet. Katten kan også forsøke å klø seg i øyet med poten.

Farger øyet grønt

Veterinæren stiller diagnosen ved å dryppe stoffet fluorescein i øyet. Fluoresceinet fester seg der det finnes et sår på hornhinnen og farger skadestedet grønt.

Mistenker du at katten din har fått et sår i øyet skal du alltid ta den til veterinær så fort som mulig for å unnvike komplikasjoner.

Kan trenge å sy

Hvis såret ikke er så stort kan det være nok å dryppe antibiotika i øyet til det heles av seg selv. Et dypere sår kan det hende man må sy.

Hvis katten kommer til veterinæren i tide og skaden ikke er altfor dyp er prognosen for at øyet skal bli bra igjen god. Å vente for lenge kan innebære at øyet ikke går å redde og må opereres bort.

En katt klarer seg bra med kun ett øye, men det er jo selvfølgelig best om man kan redde det skadede øyet.

Katter har bra mørkesyn

Katter har akkurat som vi mennesker øyne som er rettet fremover. De kan se farger men troligvis kun to stykker. Når det er mørkt ute er kattens pupille rund men i sterkt lys trekker den seg sammen til en smal vertikal strek.

Kattens mørkesyn er meget bra. Det er fordi den har et spesielt krystallager i øyet som fungerer som et speil. Det lys som ikke umiddelbart absorberes av netthinnen reflekteres tilbake og gis ”en andre sjanse”.