En katteklo er bygget opp av flere lager. Kloen skal være bøyd i enden slik at katten får et bra tak rundt det den skal gripe tak i. Normalt holder katten klørne inntrukket, men når den skal fange et bytte skytes de ut av hylsen av hud som ellers beskytter kloen. Grunnene til at katten klorer er flere.

Markere revir

Katten klorer blant annet for å markere sitt revir. Mellom tredeputene sitter duftkjertler som utsondrer en meget sterk lukt. Når katten bruker klørne sine for å klore, trykker den tredeputene mot underlaget og lukt utsondres. Lukten forteller andre katter hvem som «eier» plassen og hvem som har besøkt den tidligere.

Det er også derfor katten liker å klore på matmors og matfars favorittmøbler. Der det lukter mye av familiemedlemmene vil også katten være med å markere at den tilhører flokken. Ofte er husets møbler plasserte slik at de frister katten å etterlate sin lukt på dem. En stol som står midt i et rom er i følge katten et perfekt og fremtredende sted å markere sitt revir på med hjelp av klørne. 

Bra trening 

Å klore er også en utmerket måte for katten å trene muskler og sener på. For at katten raskt skal kunne skyte ut klørne sine for å fange et bytte, eller fly opp i et tre, må kloremusklene trimmes. Katter vil kunne strekke seg ut i full lengde når de klorer. Da kan den bruke kroppsvekten for å trykke klørne hardt mot underlaget.

Kvesser våpenet

Katter er svært nøye med å holde klørne sine knivskarpe. Det er nødvendig for at katten skal kunne holde fast byttet sitt ordentlig. Kloen er bygget opp av flere hornlag utenpå hverandre og når det ytterste lageret er utslitt, må det fjernes. Det gjør katten ved å klore bort den. Dette gjelder kun frambeina. Med bakbena kan ikke katten klore, så her biter den bort det øverste gamle lageret i stedet.

Visste du at:

  • Kattunger fødes med klørne utfelt
  • Katten liker å klore på material som lukter matmor og matfar for å på denne måten markere familietilhørigheten
  • En katteklo er bygget opp av flere lag