Katter er stuerene dyr som vet hvordan de skal bruke kattedoen. Men det finnes flere fysiske problemer som kan være grunnen til at en katt har problemer med tissingen. Den vanligste årsaken er allikevel at katten ikke er fornøyd med miljøet rundt kattedoen, noe som blir tydelig ved at katten sitter og tisser på feil sted og du oppdager pytter på gulvet.

En katt som ikke er stueren skal alltid bli nøye undersøkt av en veterinær. Ved veterinærbesøket skal katten gjennomgå en ytre undersøkelse, ultralyd og en urinprøve der veterinæren ser etter bakterier, krystaller eller annet unormalt. Mange atferdsproblemer skyldes at det finnes en fysisk underliggende grunn som ligger bak.

Kan få atferdsbehandling

Hos veterinæren er det viktig at all fysisk påvirkning på problemet elimineres så katten kan få rett behandling. Atferdsbehandling i kombinasjon av miljøforbedring rundt kattedoen er å anbefale. En katt som ikke kjenner seg trygg i sitt revir eller som ikke er helt fornøyd med doen sin kan utvikle et atferdsproblem som med tiden kan gå over i et fysisk problem.

Katter kan rammes av betennelse i urinblæra, såkalt idiopatisk cystitt. Dette er noe som kommer og går og som du bør se opp for ettersom det kan lure deg til å tro at katten er frisk. 

Katt i bur hos veterinæren

Om du mistenker at katten din er syk så bør du ta den med til veterinæren

Dette vil katten din at du skal vite om kattedoer:

1. Uroe deg ikke, du behøver ikke lære en katt hvordan den skal bruke kattedoen – Det vet den allerede.

Det er ikke nødvendig å sette katten i kassen og røre kattens frampoter som om den skal grave. Det er ikke noe katten tar som en instruksjon, men mer som et irritasjonsmoment.

2. Det er viktig at katten føler seg trygg når den bruker kattedoen sin.

Katten må vite at ingenting fælt eller skremmende kommer til å skje når den bruker kattedoen sin. Hvis du trenger å fange katten for å gi den medisin, bade den eller sette den i reiseburet og gjør det når katten er på do, kommer den med høy sannsynlighet ikke til å ville bruke den igjen. Det trengs bare en ubehagelig opplevelse så lærer katten seg at kattedoen ikke var et trygt sted.

3. Plassering, plassering, plassering!

Sett kattedoen at sted så katten ikke trenger å lete etter den.  Når katten trenger å gå på do skal ikke katten behøve å gå på skattejakt for å finne doen.  Den kommer ikke til å synes noe om å måtte gå ned tre etasjer til det mørkeste hjørnet i kjelleren når den virkelig må lette på trykket. Kattedoer må plasseres strategisk så katten aldri er langt i fra en do. Katten vil kunne være i fred når den er på do.

4. La kattedoen stå på samme sted.

Katten vender seg fort til hvor kattedoen står og løper dit når den må. Den forventer at doen skal stå der den alltid har stått. Om den ikke gjør det kan katten allikevel gjøre sitt fornødne der. 

5. Ha kattedoen langt ifra kattens mat- og vannskåler.

Ville du ha spist eller drukket rett ved siden av doen din? Nei, huff. Det er aller best om katten får forskjellige rom for de forskjellige tingene, men om det ikke er mulig så sørg for å ha kattedoen og mat- og vannskåler så langt ifra hverandre som mulig. 

6. Hold kattedoen ren!

Hold kattedoen såpass ren at du nesten selv kunne tenke deg å bruke den. Katter er generelt veldig kresne dyr. Hvis kattens do ikke er rengjort eller tømt skikkelig ber man om problemer. Ta bort avføring og urinklumper daglig og bytt sanden så den alltid er tørr og ren.

7. Du skal ha minst 1 kattedo per katt. 

Disse kattedoene skal ikke stå ved siden av hverandre, men på forskjellige steder.

8. Kattedoen skal være romslig.

Helst uten tak (om den har tak skal katten ha mulighet til å stå og sitte i full lengde uten å få problemer med taket og veggene). Det er viktig at kantene ikke er for høye, spesielt for eldre katter.

9. Kattesanden skal være myk og finkornet

10. Katten gir ofte deg som dyreeier et hint om hva den liker. 

Om man legger merke til hvor katten velger å tisse i stedet. Noen katter vil ha mye sand og andre vil ha lite.

Denne artikkelen er en nedkortet versjon av en tekst som tidligere ble publisert på hjemmesiden til Kattbeteende.se. Du finner originalartikkelen med masse fler tips og råd her.

Katt som ligger