Juleplantene dine kan være giftige for katten

Hyacinter, amaryllis og tazetter er vakre og stemningsfulle juleblomster. Men de er også giftige for katter. Katten har ingen instinkter som forteller den hvilke planter som er giftige og ikke. Dette resulterer i at veterinæren hver jul behandler katter som har blitt forgiftet.

Overraskende mange juleplanter inneholder stoffer som ikke er bra for katter. Derfor må du være oppmerksom dersom katten får noen symptomer som tyder på at den har spist på en plante.

– Man kan mene at dyr burde vite hva de skal holde seg unna, men sånn er det ikke. At en plante lukter godt eller ser spennende ut er nok til at katten får lyst til å smake på den, sier Lena Bjurström, veterinær på Agria Dyreforsikring.

De fleste av plantene på listen under kan påvirke katten i den grad at den får vondt i magen, kaster opp eller får irritert tarm med diaré som følge. For en dyreeier kan dette bety mange runder med vaskeklut og bøtte.

– Foruten at vi dyreeiere må slite litt ekstra når katten har tygget i seg noe giftig, er det synd på dyret som har det vondt. Visse planter, som for eksempel liljer, kan gi katter så alvorlige forgiftninger at livet ikke kan reddes.

Unngå visse planter

Katteeiere burde være ekstra oppmerksomme når det kommer til valg av julens planter da det kan gi store konsekvenser for de firbente.

Samtidig er det klart at vi skal få pynte til jul. Man kan fremdeles pynte hjemmet med julens vakre vekster, men unngå visse planter, eller plasser de utenfor rekkevidde for katten.

Dersom uhellet er ute

Hvis katten viser tegn på forgiftning, dvs. hvis den sikler eller brekker seg, må du kontakte nærmeste dyreklinikk for å få råd. Sannsynligvis trenger katten et besøk hos veterinæren for å få behandling.

Vi oppfordrer alle dyreeiere til å lage seg en oversikt over hvilke veterinærklinikker som har åpent i julen. Noter telefonnummer på et lett tilgjengelig sted.

 

De mest vanlige juleplantene

Amaryllis Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
Hyasint Framfor alt løken er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
Julekaktus Ufarlig
Julerose Hele planten er giftig.
Lilje Hele planten er giftig for katter. Forårsaker i alvorlige tilfeller nyresvikt, kan lede til død.
Misteltein Bladene og bærene er giftige. Forårsaker diaré og oppkast.
Novemberkaktus Ufarlig
Tazett Hele planten, framfor alt løken, er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
Tidløse Hele planten er giftig. Forårsaker oppkast, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer. Forgiftningen påvirker nyrene.
Tulipan Framfor alt løken er giftig. Forårsaker oppkast og magesmerter.

 

 

Liker? 6 av 6 likte , 5 i rangeringer