Katten er også en jeger

Kombinasjonen av velutviklede sanser og kvikkhet gjør katten til en perfekt jeger. Men kattens fremste våpen er først og fremst tålmodighet.

Hvorfor vifter katten med halen når den jager bytte?

Under normal jakt gjemmer katten seg og kaster seg over byttet, hvis dette er nært nok. Den åpne plassen fratar katten naturlige gjemmesteder, slik at den blir fullt synlig for byttet. Dette gjør at katten kommer i konflikt med det å holde seg rolig eller å styrte frem. Halespissen vrikkes. For byttet fungerer kattens hale som et varselsignal. Byttet kommer seg i sikkerhet.

Hvorfor fortsetter katten en tilsynelatende mislykket jakt?

Behovet for å jakte er et medfødt instinkt, som ikke har noe å gjøre med om katten er sulten eller mett. Katten jager altså for jaktens egen skyld. Det er en nedarvet jaktatferd dypt rotfestet hos tamkatten, noe den må få utløp for.

Hvorfor leker katten med byttet før den dreper det?

Ville katter oppfører seg ikke slik, bortsett fra hunner som lærer ungene sine å jakte. Atferden hører hjemme hos velfødde huskatter som er sultefôret på jaktaktiviteter. Katten synes det er kjedelig at jakten er over så fort. Hvis byttet dessuten er stort, må det slås, slik at det blir omtåket før katten tør sette inn det dødbringende bittet. Dette oppleves som om katten leker med byttet sitt.

Hvorfor viser katten frem det nyfangede byttet sitt?

Dette er den eneste gangen katten er overlegen eieren sin. Katten betrakter oss som håpløst dårlige jegere. Normalt ser katten opp til eieren som om han/hun var mammaen dens, men når det gjelder jakt, er forholdet omvendt. Eieren blir kattens unge. Vanligvis er det kastrerte hunner som gjøre dette. De kan ikke lære ungene sine om fangst og bytte, men vender atferden mot sitt menneskelige selskap.

Vanligvis rygger vi tilbake når katten kommer hjem med byttet i munnen, spesielt om det er en rotte, og byttet fortsatt lever. Kanskje skriker vi til, og da blir katten forvirret. Får den skjenn, tvinges den til å konstatere at menneskets opptreden er ubegripelig. En korrekt opptreden overfor katten er isteden å gi den lovord for jaktdyktigheten, ta imot byttet med komplimenter, klappe katten og så, når den ikke ser det, kvitte seg med "gaven".

Liker? 3 av 3 likte , 5 i rangeringer