Den beste måten katten viser sin misnøye på er å tisse steder den ikke får lov til å tisse. Hvis du mistenker at det en sykdom som urinveisinfeksjon, nyreproblemer eller diabetes er det selvfølgelig viktig å oppsøke veterinær. 

Hva er årsaken?

Hvis det ikke er sykdomsrelatert kan det være andre årsaker. Still deg disse spørsmålene: 

 • Har familien fått et nytt familiemedlem, et nytt dyr, barn eller liknende? Eller har det skjedd noe i familien? Bråk, uenighet eller at noen er lei seg som katten merker og uroes av? Har noen gått bort eller et annet flokkmedlem som har stått katten nære forsvunnet, som kattunger?
 • Har det flyttet inn noen som katten ikke liker eller som tar mer oppmerksomhet? Er det et mønster at katten urinerer på vedkommendes ting, som sko eller klær?
 • Har matmor eller matfar jobbet ekstra mye og vært borte lange perioder, slik at katten har vært ensom og derfor kanskje kjent seg etterlatt eller kjedet seg? 
 • Er det rent i kattedoen? Trives katten med sanden? Har man byttet ut sanden med en ny sort før problemet begynte? Finnes det flere enn en kattedo? Har katten kanskje vært dårlig og hatt diare og kobler sammen doen med noe ubehagelig? Og er kattedoen på et rolig og avskilt sted? Eller er kattedoen i nærheten av matplassen, slik at katten ikke vil tisse der? 
 • Er katten ukastrert og gir fra seg en sterkt duftende urin slik at øvrige katter ikke vil gå på kattedoen? Eller duftspruter katten på grunn av kjønnsmodning og revirtenkende? Eller er det en katt med sterk kjønnsdrift som til tross for kastrering markerer revir for å holde bort inntrengere for eksempel ved ytterdøren eller i alle hjørner eller der noen har sittet eller vært?
 • Handler problemet om en katt som er fratatt moren på et for tidlig tidspunkt og helt enkelt ikke har fått lære seg av mammaen hvordan det er å være romsren? Alternativt en utekatt som aldri har brukt en kattedo? Vanligvis er katten så renslig at den lærer seg å gå på kattedoen selv om den ikke gjorde det i begynnelsen av sin oppvekst, det kanskje bare tar litt lenger tid.
 • Har man nylig tapetsert om eller kjøpt et nytt møbel som lukter rart for katten? Eller rengjør man med et sterkt middel, som for eksempel Klorin eller sitronduft som katten anser som en markeringstrussel? Da kan det hende at katten må tisse over for å eliminere lukten.

Hvordan løse problemet?

De grunnene vi har nevnt over er noen av de vanligste årsakene til hvorfor katten tisser der den ikke skal. Flere finnes naturligvis. Hvordan løser man da disse problemene? Jo, ved å finne den sannsynlige årsaken har man som ofte mulighet til å løse problemet. Her er noen generelle tips:

 1. Ta ekstra vare på katten

  Hvis problemet er andre familiemedlemmer eller dyr i familien, er det selvsagt vanskelig å fjerne disse. Tipset er derimot at alle gir katten mye oppmerksomhet slik at den ikke føle seg bortglemt.
 2. Vær mindre borte

  Å forsøke å være mer hjemme kan være et alternativ slik at katten føler seg mer stimulert. For en ensom katt kan man i tillegg fundere på å skaffe den en kattevenn. Men naturligvis skal man ikke skaffe en til katt som en unnskyldning til at man er mer borte!
 3. Forstå kattens følelser

  Dyr er oppmerksomme på den minste følelsesladning, akkurat som barn. Vi må også forstå følelsene deres og passe på å gjøre det beste i situasjonen når vi nå har tatt på oss ansvaret for disse firbente individene.
 4. Både rettelse og ros er viktig

  Det er viktig å nøye vise hva som er feil, men også å rose når noe går bra. Framfor alt rosen glemmer vi nok ofte bort. Når det gjelder rettelser så rekker det med et bestemt fy med alvorlig toneleie.

 5. Fokuser på det du vil katten skal gjøre

  Hvis man lykkes med å komme på katten idet den tisser der den ikke skal kan man bestemt si "fy" og løfte den til kattedoen. Deretter kan man rose katten. Gi mye ros når den først går på kattedoen slik at den forstår at dette er bra og riktig. Fokuser alltid kun på det du vil katten skal gjøre, ikke tvert om.

 6. Unngå mrerittstraffer

  Man skal ikke bruke marerittstraffer som å putte kattens nese ned i urin eller avføring. Det genererer bare en enda mer usikker katt som definitivt ikke stoler på deg eller forstår hva som er feil. Bruk heller ikke sprutflaske eller vold mot katten.

 7. Ingen katt er lik

  Ta deg tid med katten. En del "protesterer" direkte, mens andre bruker kanskje lengre tid på å vise at de ikke liker det som har skjedd. Derimot er de fleste katter veldig samarbeidsvillige. Samarbeid kan gi økt tillitt og respekt, så det handler om å vise hensyn og forstå katten din – og deretter tilrettelegge.

Lykke til!

Hva koster en katteforsikring?

Sjekk pris her!

Hva koster en katteforsikring?

Sjekk pris her!