Den beste måten katten viser sin misnøye på er å tisse der den ikke får. Unntak er naturligvis når man mistenker at det kan handle om sykdomsproblemer som urinveisinfeksjon, nyreproblemer, diabetes eller andre kroppslige feil. Oppsøk alltid veterinær eller i alle fall ring og fortell om symptomene. Hvis det ikke er et sykdomsproblem kan du sjekke følgende eventuelle grunner til urineringsproblemet.

Hva protesterer katten mot eller hva utløser urineringen?

Dette er den absolutt viktigste grunnen som man bør legge størst vekt på å finne. Hva skjer før katten tisser og hva skjedde med katten/familien før den forbudte urineringen begynte?

Er det noen av følgende årsaker som forårsaker urineringen?

 • Har familien fått et nytt familiemedlem, et nytt dyr, barn e.l.?
   
 • Har det flyttet inn noen som katten ikke liker eller som tar mer oppmerksomhet? Se etter hvem sin seng eller soveplass katten tisser i. Hvem sine sko eller klær?
   
 • Har matfar/matmor jobbet ekstra mye og vært borte lange perioder når katten har vært ensom og derfor kanskje kjent seg trist, etterlatt og hatt det kjedelig?
   
 • Er det skikkelig rent i kattedoen? Trives katten med sanden? Har man byttet ut sanden med en ny sort før problemet begynte? Finnes det flere enn en kattedo, om det er flere katter? Har katten kanskje vært dårlig og hatt diare og kobler sammen doen med noe ubehagelig? En viss farge på kassen ved hendelsen?
   
 • Er kattedoen på et fint, rolig og avskilt sted? Eksempelvis badet eller har den kassen i nærheten av matplassen og derfor ikke vil tisse i kattedoen?

Hendte det noe spesielt før urineringen begynte?

 • Har det skjedd noe i familien? Bråk, uenighet eller at noen er lei seg som katten merker og uroes av? Har noen gått bort eller et annet flokkmedlem som har stått katten nære forsvunnet, som kattunger?
   
 • Er katten ukastrert og gir i fra seg en sterkt duftende urin slik at øvrige katter ikke vil gå på kattedoen? Eller duftspruter katten på grunn av kjønnsmodning og revirtenkende?
   
 • Handler problemet om en katt som er fratatt moren på et for tidlig tidspunkt og helt enkelt ikke har fått lære seg av mammaen hvordan det er å være romsren? Alternativt en utekatt som aldri har brukt en kattedo? Men vanligvis er katten så renslig at den lærer seg å gå på kattedoen selv om den ikke gjorde det i begynnelsen av sin oppvekst, det kanskje bare tar litt lenger tid.
   
 • Er det en katt med sterk kjønnsdrift som til tross for kastrering markerer revir for å holde bort inntrengere for eksempel ved ytterdøren eller i alle hjørner eller der noen har sittet eller vært?
   
 • Har man tatt inn en ting som lukter av andre katter?
   
 • Har man nylig tapetsert om eller kjøpt et nytt møbel som lukter rart for katten?
   
 • Hvis man rengjør med et sterkt middel, som for eksempel Klorin eller sitronduft som katten anser som en markeringstrussel, må katten selv tisse over for å eliminere lukten.

Hvordan løse problemet?

De grunnene vi har nevnt over er noen av de vanligste årsakene til hvorfor katten tisser der den ikke skal. Flere finnes naturligvis. Hvordan løser man da disse problemene? Ja, bare ved å finne den trolige årsaken så har man oftest mulighet til å løse problemet ved å rette til det som er feil.

Ta ekstra vare på katten

Når det gjelder familiemedlemmer eller andre dyr i familien så er det jo et faktum som ikke kan tas bort. Tar du litt ekstra vare på katten som tisser der den ikke skal, så vil den kanskje ikke føle seg bortglemt.

Vær borte mindre

Å forsøke å være borte mindre kan være et alternativ slik at katten føler seg mer stimulert. For en ensom katt kan man i tillegg fundere på å skaffe den en kattevenn. Men naturligvis skal man ikke skaffe en til katt som en unnskyldning til at man er mer borte!

Forstå katten følelser

Dyr er oppmerksomme på den minste følelsesladning, akkurat som barn. Dyr er dyr og vi må også forstå følelsene deres og passe på å gjøre det beste i situasjonen når vi nå har tatt på oss ansvaret for disse firbente individene.

Både rettelse og ros er viktig

Det er viktig å nøye vise hva som er feil, men også å rose når noe går bra. Framfor alt rosen glemmer vi nok ofte bort. Når det gjelder rettelser så rekker det med et bestemt fy med alvorlig toneleie.

Fokuser på det du vil katten skal gjøre

Hvis man lykkes med å komme på katten idet den tisser der den ikke skal, og da akkurat i samme sekund, kan man bestemt si fy og løfte den til kattedoen, der man roser den. Gi mye ros når den først går på kattedoen slik at den forstår at dette er noe som matfar/matmor liker og som er bra. Fokuser alltid kun på det du vil katten skal gjøre, ikke tvert om.

Marerittstraffer

Man skal ikke bruke marerittstraffer som å putte kattens nese ned i urin eller avføring. Det genererer bare en enda mer usikker katt som definitivt ikke stoler på deg eller forstår hva som er feil. Bruk heller ikke sprutflaske eller vold mot katten.

Ingen katt er lik

Ta deg tid med katten og se igjennom det som er skrevet over. Utgå fra det og forsøk å endre det som går å endre på. Ingen katt er lik en annen, men grunnene forekommer like ofte. En del protesterer direkte, mens andre kanskje tar lengre tid på å vise at de ikke liker det som har skjedd.

Derimot er de fleste katter veldig samarbeidsvillige hvis man går halve veien hver. Noe som også gir mer tillitt og øket respekt fra begge parter.