Hvorfor maler katten?

Vi har alle hørt katter som prater så fint når de ligger og koser seg i fanget. Det finnes mange teorier om hvorfor katten maler. En forklaring er hvordan katten bruker stemmebåndene sine.

Stemmebåndene begynner å vibrere med hjelp av musklene i strupehodet. Den nyeste teorien (Scientific American, år 2004) er at det når katten begynner å male oppstår en vibrasjon i en elastisk sene, som forener nøkkelbenet med strupen.

Tamme katter har en såkalt toveis-maling, det vil si at de maler både når de puster inn og ut, mens de ville kattene bare maler når de puster ut. Tamme katter maler med samme frekvens, 25 bølger per sekund (uansett alder, kjønn og rase).

Vanligste grunner

Den vanligste grunnen til at katten maler er at den er fornøyd med livet sitt. Ved å male uttrykker katten behov av sosial kontakt med eieren sin. Det kan også være en form for kommunikasjon mellom kattemoren og ungene hennes.

Men katten maler ikke bare når den er glad og fornøyd. Hunnkatter som føder, redde eller døende katter kan også male. I disse tilfellene maler de for å roe ned seg selv.

Liker? 0 av 2 likte , 0 i rangeringer