Hva sier katteeiere om ”sin” rase?

Katteraser er i grunnen mer lik hverandre enn hunderaser. Mange egenskaper er veldig individuelle og kommer mye an på hvordan du håndterer katten og i hvilket miljø den har vokst opp.

Derfor finnes det sikkert mange katteeiere som ikke synes at beskrivelsene under passer inn på deres katt.

En rask og uvitenskapelig undersøkelse av Magdalena Holmström viser likevel at de som har rasekatter synes at deres rase har tydelige karaktertrekk. I undersøkelsen svarte et antall rasekatteiere på spørsmål som hvorfor de valgte en viss rase, hvilke egenskaper de syntes den har og om den fungerer bra sammen med andre katter – og andre raser.

Rex og Sphynx

Det er tydelig at mange velger katt fremst etter utseende, og deretter etter temperament og størrelse. Rexer og sphynxen ”velges” kanskje ikke på samme måte – allergikere har for eksempel ingen andre alternativer – men kjærligheten for disse rasene blir selvfølgelig ikke mindre for det.

Aktive katter

Vil du ha en katt med en aktiv livstil og ganske mye prat skal du velge noen av rexene, oriental, ocicat eller russian blue.

Cornish Rex og Devon Rex

Cornish rex og devon rex virker dessuten til å ha litt spesielle egenskaper. I følge flere undersøkelsessvar liker de å klatre og vil gjerne være på matfars eller matmors skuldre. De sies også å være nysgjerrige og intelligente, og en eier forteller i undersøkelsen om sine to cornish rex som elsker å apportere!

Russian Blue

Russian blue sies å være reservert og ikke spesielt sosial mot nye mennesker, mens ocicaten er veldig sosial og vil være med overalt.

Ocicat

Ocicaten har lett for å lære. ”Elsker å gå i bånd og apportere baller”, sier en ocicat-eier. Den kan også være litt ”rasistisk” – det kan ikke være for mange andre katter i nærheten og den går ikke spesielt bra sammen med langhårete katter om man skal tro undersøkelsessvarene.

Velger du en aktiv katterase er det bra om du selv leker med den og gir den passende leker, slik at den ikke aktiverer seg med leker og lek som matfar eller matmor ikke liker – som klatring i gardiner, smertefull tåjakt eller lek med maten på det fine teppet.

Familiekatter

Norsk Skogkatt, Ragdoll og Maine Coon

Norsk skogkatt, ragdoll og maine coon er ofte populære på grunn av sin størrelse. Sammen med hellig birma anses de også å være tålige og passe aktive ”familiekatter” som foretrekker både barn og andre katter.

”Hvis et lite barn kommer frem og vil klemme og kjenne på katten så tillater den det”, forteller en eier om sin skogkatt.

Om maine coon sies det at den er mer selskapelig enn eksempelvis huskatten og gjerne følger etter menneskene i huset. Det sies også at den har en noe kvitrende lyd.

Birma

Spesielt for birmaen er at den ”hoster” når den blir irritert. Ragdoll sies å være flinkere enn andre katter til å lære seg kunster og små triks. De er gjerne ”med” uten å være påtrengende – de er ikke knekatter, men sitter gjerne ved siden av deg. Pelsstellet anses å være ganske liten for både ragdoll, norsk skogkatt og maine coon, til tross for deres lurvete utseende.

Perser 

Perser derimot krever kamming mer eller mindre daglig. Perseren virker også i følge svarene å være den rasen som tåler andre katter best – kanskje fordi den ikke liker ensomhet og gjerne vil ha en eller annen form for selskap. Liker du perserens utseende, men vil ha noe mindre pelsstell kan du velge exotic, som har et lignende utseende og temperament, men mindre pels.

Egenskaper og karakterer kan være bra. Men når du først skal skaffe deg en katt er det egentlig akkurat som med mennesker. Du kan ha en svært bestemt mening om hva du vil ha og hvorfor. Men så blir du forelsket i en huskatt selv om du vil ha en exotic. Og din forelskelse viser seg å være den katten du alltid har ønsket deg.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer