Med alderen blir kattens tarmfunksjoner nedsatt, som gjør at katten ikke klarer å ta til seg alle næringsstoffene i maten. Smak- og luktesans blir også svakere, noe som kan føre til at katten spiser mindre.

– Katten bør spise variert mat som er lett å fordøye, ellers kan den lett få forstoppelse. Det finnes spesiell mat som er tilpasset eldre katter. Videre trenger den mye vann. Eldre katter drikker ikke like mye vann som yngre, og det er derfor viktig at den har vann tilgjengelig slik at den ikke blir dehydrert, sier en av Agrias veterinærer Lotta Möller.

Et  alternativ for at katten skal få i seg nok vann, kan være å gi den litt "flytende". Det er også viktig at katten alltid skal ha tilgang til rent og friskt vann.

Katten trenger hjelp i hjemmet

Er tendens er at katten er i mindre aktivitet enn tidligere, og holder seg mer innendørs. Mindre aktivitet gjør at katten blir mindre smidig og får svakere muskler. Derfor kan det være lurt å tilrettelegge hjemmet, for eksempel med en pall foran favorittstolen, slik at den kommer seg opp. 

– De fleste katter liker å ha et trygt og rolig sted i hjemmet der de kan sove. Dette blir enda viktigere når katten blir eldre og sover mer, forklarer Lotta.

Vanlige sykdommer hos eldre katter

Mange sykdommer er vanligere hos eldre katter enn hos yngre. Eksempler på dette er høyt blodtrykk, kreft, diabetes og nyresvikt. 

– Nyreproblemer er spesielt vanlig hos eldre katter. Det kan oppdages ved at katten tisser mer, det begynner å lukte vondt fra munnen, den spiser mindre og går ned i vekt, sier Lotta.

Når livskvaliteten forsvinner

At kattens behov endrer seg når den blir eldre er naturlig, men det kan også være viktig å reflektere over om den gamle katten har det bra. Er kattens liv veldig begrenset, er det kanskje ikke et verdig liv. Og da er det viktig å tenke over om det er for din egen del eller kattens del at man lar den leve.

Hvor gammel er katten din?

Her er en tabell som viser cirka hvor gammel katten din er sammenlignet med et menneske.

Kattens alder:

Tilsvarende alder
hos menneske:

1

15

2

24

3

28

4

32

5

36

6

40

7

44

8

48

9

52

10

56

11

60

12

64

13

68

14

72

15

76

16

80

17

84

18

88

19

92

20

96

21

100