Gamle katter har spesielle behov

Katten begynner å bli gammel ved tolv års alder, men mange katter lever i flere år til. Når katten blir eldre trenger den mat tilpasset eldre katter, og kanskje også hjelp i hjemmet for å leve et verdig liv på alderens høst. 

Med alderen blir kattens tarmfunksjoner nedsatte og dette gjør at katten ikke klarer å ta til seg alle næringsstoffene i maten. Smak- og luktesans blir også svakere, noe som kan lede til at katten spiser mindre.

Agrias veterinær Lotta Möller forteller:

  •  Katten bør spise variert mat som er lett å fordøye, ellers kan den lett få forstoppelse. Det finnes spesiell mat som er tilpasset eldre katter.
  •  Katten trenger mye vann. Den gamle katten opplever ikke at den er like tørst og drikker derfor ikke like mye som en ung katt gjør. Dette gjør at den lettere kan bli dehydrert. Derfor er det viktig at du passer på at katten får i seg mye vann.
  •  Det er bra om katten får i seg litt boksmat som inneholder mer vann enn hva tørrfor gjør. Katten skal dessuten alltid ha tilgang til rent og friskt vann.

Klørne sitter fast i teppe

  • Når katten blir eldre klatrer den ikke like mye i trær lengre og klorer ikke like mye på klorebrettet. Dette gjør at klørne ikke slites like mye som på en ung katt og det blir vanskeligere for katten å dra inn klørne. De kan da sette seg fast i for eksempel et teppe som er ubehagelig for katten.

 

Den gamle kattens sykdommer

Mange sykdommer er vanligere hos eldre katter enn hos yngre, noen eksempel er høyt blodtrykk, kreft, diabetes og nyresvikt. Lotta forteller:

  • Nyreproblemer er spesielt vanlig hos eldre katter. Det kan oppdages ved at katten tisser mer, begynner å lukte vondt fra munnen, spiser mindre og går ned i vekt.

 

Ikke like gøy å være ute lenger

Når katten blir eldre er den ikke like smidig som den en gang var, den får svakere muskler og er ikke lenger like aktiv. Dette gjør at mange eldre katter foretrekker å holde seg inne. Men Lotta Möller påpeker allikevel at det er viktig å aktivere den gamle katten slik at den holder seg bevegelig.

Ørjan Hemmingsson, eier til Isse som ble 21 år gammel, merket hvordan katten hans forandret seg:

– De siste årene ville han ikke gå ut, han var nesten døv og ble redd fordi han ikke hørte når en annen katt løp bak ham.

Katten trenger hjelp i hjemmet

– Isse orket ikke å hoppe opp i sengene lenger og kunne ikke sitte på parkettgulvet, fordi da gled potene fra hverandre, forteller Ørjan videre.

  • Gamle katter trenger kanskje hjelp til å hoppe opp i favorittstolen. Et alternativ er å sette en pute eller en pall foran stolen som blir som et trappesteg for katten.

– De fleste katter liker å ha et trygt og rolig sted i hjemmet der de kan sove. Dette blir enda viktigere når katten blir eldre og sover mer, forklarer Lotta.

Må ha livskvalitet

At kattens behov endrer seg når den blir eldre er naturlig, men det kan også være viktig å reflektere over om den gamle katten har det bra. Er kattens liv veldig begrenset er det kanskje ikke et verdig liv.

– Det er vanskelig å ta avgjørelsen om å avlive katten din. Isse hadde ingen sykdommer, men ble bare gammel. Men når katten ikke lenger har noen livskvalitet, må man begynne å tenke på om det er for sin egen skyld eller for kattens skyld man lar den leve, avslutter Ørjan.

Hvor gammel er katten din?

Her er en tabell som viser cirka hvor gammel katten din er sammenlignet med et menneske.

Kattens alder:

Motsvarande alder
hos et menneske:

1

15

2

24

3

28

4

32

5

36

6

40

7

44

8

48

9

52

10

56

11

60

12

64

13

68

14

72

15

76

16

80

17

84

18

88

19

92

20

96

21

100

Liker? 48 av 61 likte , 3,9 i rangeringer