Med alderen kan kattens tarmfunksjoner bli nedsatt, som gjør at katten ikke klarer å ta til seg alle næringsstoffene i maten. Smak- og luktesans blir også svakere, noe som kan føre til at katten spiser mindre.

– Katten bør få seniortilpasset mat som er lettere å fordøye, slik at den ikke får forstoppelse. Videre trenger den mye vann, ettersom eldre katter ikke drikker like mye som yngre, sier Lotta Möller, en av våre veterinærer i Agria Dyreforsikring.

Et alternativ for at katten skal få i seg nok vann kan være å gi den våt mat. Husk å alltid gi katten tilgang til rent og friskt vann.

Tilrettelegging i hjemmet

Er tendens er at katten er i mindre aktivitet enn tidligere, og holder seg mer innendørs. Mindre aktivitet gjør at katten blir mindre smidig og får svakere muskler. Derfor kan det være lurt å tilrettelegge hjemmet på best mulig måte. Ett tiltak kan for eksempel være å sette en krakk, pute eller liknende foran favorittstolen, slik at den kommer seg opp. 

– De fleste katter liker å ha et trygt og rolig sted i hjemmet der de kan sove. Dette blir enda viktigere når katten blir eldre og sover mer, forklarer Lotta.

Vanlige sykdommer hos eldre katter

Sykdommer som ofte rammer eldre katter er nyresvikt, kreft og diabetes. 

– Nyreproblemer er spesielt vanlig hos eldre katter. Det kan oppdages ved at katten tisser mer, det begynner å lukte vondt fra munnen, den spiser mindre og går ned i vekt, sier Lotta.

Det er generelt viktig å holde et godt øye med katten din, og være oppmerskom på eventuelle symptomer. 

Hvor gammel er katten din?

Her er en tabell som viser omtrentlig hvor gammel katten din er sammenlignet med oss mennesker:

Kattens alder:

Tilsvarende alder
hos menneske:

1 år

15 år

2 år

24 år

3 år

28 år

4 år

32 år

5 år

36 år

6 år

40 år

7 år

44 år

8 år

48 år

9 år

52 år

10 år

56 år

11 år

60 år

12 år

64 år

13 år

68 år

14 år

72 år

15 år

76 år

16 år

80 år

17 år

84 år

18 år

88 år

19 år

92 år

20 år

96 år

21 år

100 år