– Til de som skaffer katt for første gang anbefaler jeg enten en huskatt eller en katt fra et kattehjem. En rasekatt kjøper folk ofte når de har hatt huskatt en stund. Da kanskje de vil gjøre noe med katten, som å stille ut eller avle på den, eller så vil de vite eksakt hvordan katten kommer til å se ut. Du vet hva du kjøper når du kjøper en rasekatt, mens huskattene ser ut som det gjør, og man vet oftest ikke hvem pappan er, sier Magdalena Holmström som er oppdretter og driver den svenske nettsiden katter.nu.

Samtidig har en huskatt sjelden de sykdommer eller problemer som rasekatter iblant kan ha.

– Det stemmer til en viss del, sier Magdalena. Hvis en huskatt parrer seg med en perserhan for eksempel, mister du jo 50 prosent av de arvelige sykdomspredisposisjoner som perseren kan bære på. Visse raser har problemer med en ganske smal avlsbase. Det kan kanskje finnes veldig mange katter, men man bruker bare en liten gruppe av dem i avlen. Da kan man få typiske innavlsproblemer som fødselsproblemer eller problemer med immunforsvaret.

En annen «raserisiko» ligger i rasekattenes utseende. Mange som har rasekatter rammes av at katten blir stjålet fordi den er så fin. Det er også et aspekt å tenke på. Kan du stole på alle naboene der du bor?